Kako da dobro prođete na razgovoru za posao

Postoji nekoliko detalja koji podsvesno mogu uticati na ishod razgovora.

Navodno, najbolje vreme za održavanje razgovora za posao je utorkom u 10 i 30 časova, navodi Glassdoor.

Razlog tome je što su ljudi najproduktivniji utorkom i neće biti u žurbi. Takođe, samo vreme održavanja razgovora dobro je jer nije previše rano, tako da je osoba koja vas intervijuiše već stigla da pregleda elektronsku poštu, pa čak i popije kafu. Nije dobro ni biti poslednji na spisku zakazanih razgovora, s obzirom da osoba koja vas intervijuiše najverovatnije neće vam pokloniti punu pažnju, već će razmišljati o obavezama koje ima sutra.

Na Univerzitetu u Torontu došli su do zaključka da kandidati ostvaruju slabije rezultate tokom onih dana kada pada kiša. Do zaključka su došli nakon šest godina i upoređivanja rezultata gotovo 3.000 kandidata.

Ukoliko imate rivala bilo bi dobro da pokušate da saznate kada ta osoba ima zakazan razgovor.

Ukoliko je istog dana kada i vi imate termin bilo bi dobro da zakažete nov termin. Bez obzira na vaše kvalifikacije, utisak koji ostavljate na potencijalne poslodavce zavisi i od onog koji su drugi kandidati ostavili na njih, pa će biti teže ukoliko su istog dana razgovarali sa više 'jakih' kandidata.

ScienceDaily ističe da pomalo narcistične osobe prolaze bolje na razgovorima za posao, pre svega jer se ne osećaju nelagodno kada hvale sebe.

Poslodavce interesuje kako se ophodite prema drugim ljudima, pa će mnogi pitati svoje asistente kakav je bio vaš kontakt sa njima.

Da li ćete biti izabrani kao idealan novi zaposleni zavisi i od toga da li ćete prihvatiti šoljicu kafe koju vam potencijalni poslodavac ponudi. Ako vam na razgovoru ponude još nešto za piće, pored vode, nemojte prihvatiti, naročito kafu. Niko ne želi da izgubi još nekoliko dodatnih minuta na poručivanje, a jop manje spremanje kafe, pogotovo kada imaju pretrpan raspored.

Prema određenim istraživanjima plava i crna boja su najbolji izbor za razgovor za posao, a narandžasta najgora. Stoga se držite odeće konzervativnih nijansi.

Različite generacije cene različite vrednosti, stoga nije loše da prilikom razgovora vodite računa i o godinama osobe koja vas intervijuiše.

Ne zaboravite da vas ne ocenjuju samo na osnovu odgovora koje dajte, već i na osnovu pitanja koje postavljate potencijalnim poslodavcima.

B92

Pogledajte još