Kako bataliti pušenje

Pušenje je "tvrda" i uporna navika, jer 41 odsto pušača u svetu svake godine pokušava da se otrese ove napasti, ali samo 10 odsto uspe na jedvite jade.

Pa zar ne bi bilo divno da jednostavno progutate pilulu i otarasite se nezdrave opsesije? Uskoro bi i ovo moglo postati moguće.

Istraživači na Univerzitetu u Čikagu, kako piše nedeljnik "Tajm", ustanovili su u dva potpuno nezavisna istraživanja, da novi lek po imenu naltrekson (naltrexone), koji blokira efekte narkotika i koji se do sada koristio u lečenju zavisnika od heroina, upotrebljen u kombinaciji sa medikamentima za lečenje poremećaja ponašanja i nikotinskim flasterima, uspešno pomaže ženama da prestanu da puše. Istraživači su orkrili da je ova najnovija kombinovana terapija za 50 odsto povećala uspešnost u pomaganju ženama-pušačima da batale cigarete.

Kompletni rezultati istraživanja biće krajem meseca objavljeni u stručnom časopisu I"straživanja duvana i nikotina".

Studija o kojoj je reč, ističu naučnici, rezultat je istraživanja na relativno malom uzorku od 110 žena i muškaraca koji su izjavili da su pušili u proseku 20 cigareta dnevno u periodu od 25 godina i nekoliko puta bezuspešno pokušavali da se oslobode zavisnosti od nikotina. Polovina učesnika istraživanja tri dana pre nego što su odlučili da ostave cigarete počeli su da dobijaju 50 miligrama leka u periodu od osam nedelja dok je drugoj polovini davan placebo.

Rezultate su istraživači definisali kao "uspešno 'odlepljivanje' od navike jer registrovano odsustvo potrebe za svakodnevnim pušenjem u periodu od nedelju dana i gubljenje potrebe da se puši bar jedan celi dan u naredne dve sedmice ". Posle osam nedelja 62 odsto muškaraca i 58 odsto žena koji su koristili naltrekson prestali su da puše dok se u grupi koja je primala placebo iz eksperimenta povuklo 67 odsto muškaraca i 39 odsto žena.
Istraživači ukazuju da je istraživanje dalo rezultate preteženo samo kod žena. U toku istraživanja, lek je pomogao ženama da smanje osećaj potrebe za cigaretom i zadrže ih kao dobrovoljce u istraživanju.

A šta sve to znači?

Za sada nije jasno da li će naltrekson biti uspešan u primeni na široj poipulaciji jer je istraživanje ipak obavljeno na malom uzorku. Ipak, jasno je da su se naučnici približili pronalasku leka koji će zaista pomoći pušačima da se oslobode štetne navilke. Sredinom jula ove godine saopšteno je da je lek po imenu vareniklin (varenicline) pomogao da 40 odsto pušača, u istraživanju na mnogo većem uzorku, ostavi pušenje posle devet nedelja lečenja.
(FoNet)

Pogledajte još