10 opasnosti koje prete u 2014.

Ilustracija / Foto: AP

Na listi su se našli oni finansijske i ekonomske prirode, ali je veliki broj i onih vezanih uz ekologiju i klimatske promene.

1. Fiskalna kriza u vodećim svetskim ekonomijama

Fiskalna kriza se kroz ceo izveštaj provlači kao najveći rizik u 2014. godini . Velike privrede i dalje ostaju ugrožene dok mnoga manja tržišta poslednjih godina beleže rast što bi moglo doliti ulje na vatru finansijske krize, a fiskalna kriza u nekom od velikih privrede vrlo bi lako mogla imati globalni uticaj.

2. Visoka nezaposlenost

Pronaći posao jednako je teško i u velikim ekonomijama kao i u onim manjim, a nezaposlenost najviše pogađa mlade – u nekim zemljama nezaposlenost među mladima je premašila stopu od 50 procenata, a veliki problem predstavlja i “podzapošljavanje” odnosno zapošljavanje mladih na pozicijama za koje su previše kvalifikovani pri čemu se mahom radi o poslovima niskog kvaliteta.

3. Nestašica vode

I mnogi ekološki problemi dospeli su na ovu listu, među njima se kao najveći rizik javlja problem vode koji nastaje kao posledica lošeg upravljanja ionako skromnim zalihama, ali i kao posledica prevelike kompetitivnosti na tržištu .

4. Nesrazmera u primanjima

Efekat koji finansijska kriza ima na kupovnu moć srednje klase u velikim ekonomskim sistemima u kombinaciji sa polarizacijom prihoda u manjim privredama predstavlja još jedan veliki rizik koji nam preti u 2014. godini.

5. Neprilagođavanje klimatskim promenama

I dok se već godinama poziva na hitne poteze kako bi se smanjila emisija gasova sada je već postalo potrebno prilagoditi se klimatskim promenama koje su nas zadesile. Neuspeh u prilagođavanju tim promenama najviše ide na štetu onih najslabije razvijenih zemalja.

6. Sve češće ekstremne vremenske pojave

Kao posledica ranije navedenih klimatskih promena javljaju se sve češće ekstremne vremenske pojave kao što su suše ili velike poplave. Takvi bi događaji u 2014. godini mogli dovesti do velikih bezbednosnih rizika poput nestašice hrane te političkih i društvenih nestabilnosti.

7. Pad sistema globalnog upravljanja

Ovaj rizik najviše je povezan sa svim ostalim rizicima iz ovog izveštaja. Slabe ili neadekvatne globalne institucije i mreže u kombinaciji različitim političkim i nacionalnim interesima mogu predstavljati prepreku u saradnji pri suočavanju sa globalnim rizicima.

8. Nestašica hrane

Ovaj rizik usko je povezan sa klimatskim promenama i ekstremnim vremenskim pojavama usled kojih će izvori kvalitetnih i adekvatnih namirnica postati nepouzdani ili čak presušiti.

9. Kolaps velike finansijske institucije

I pet godina nakon propasti Lehman Brothersa mnogi strahuju za stabilnost banaka. Ova investiciona banka bankrot je proglasila 2008. godine, a postoji mogućnost da se ovaj scenario ponovi i u slučaju neke druge finansijske institucije i to ove 2014. godine.

10. Duboka politička i društvena previranja

Previranja na društvenom ili političkom planu u nekim zemljama bi mogle uzrokovati gubitak poverenja između građana i države što će na kraju dovesti do unutrašnjeg nasilja, globalne nestabilnosti, kolapsa države pa čak i vojnog sukoba.


Dnevnik.hr