Da li znate koje je najgore vreme za večeru?

Na Medicinskom fakultetu u IGrčkoj su proučavali 500 osoba od kojih je polovina imala moždani udar, a druga polovina akutni koronarni sindrom (česti oblik srčanih bolesti sa smanjenim dotokom krvi u srce zbog začepljenih arterija).

Ispitanike su podelili u dve grupe. One koji su sačekali 60 do 70 minuta nakon večere, pa su zatim išli na počinak, i one koji su odmah išli na spavanje. U drugoj grupi su bili ljudi koji su imali 66 posto veću šansu za dobijanje moždanog udara. Osobe koje su pričekale između 70 i 120 minuta, bile su 76 posto zaštićenije.

Rizici od drugih bolesti
Osim toga, ukoliko legnete sat vremena nakon večere, mogli biste da imate i manji rizik od akutnog koronarnog sindroma.

Mali vremenski razmak između večere i počinka povezan je i s višim rizikom od gastroezofagusnog refluksa, koji je pak povezan s apnejom u snu – faktorom rizika za moždani udar. S druge strane, američki stručnjaci imaju drugačije viđenje ovih rezultata.

"Kada jedemo, promeni se nivo šećera u krvi, holesterola, kao i cirkulacija. Sve ove privremene promene mogu da utiču na rizik od moždanog udara. Dok je ova studija uključila relativno mali broj pacijenata, vreme koje prođe između večere i počinka je nešto što moramo dalje da proučavamo. Za sada zapamtite, vaša majka je bila u pravu"
, zaključio je David Holmes, profesor medicine Klinike Mejo, koji je komentisao grčku studiju.

Izvor: Magazin.net.hr
Foto: Morguefile

Pogledajte još