Ovom hranom možete da povećate IQ

Orasi
U istraživanju Univerziteta Tafts dokazano je da 29 grama oraha sadrži 2,6 grama omega-3 masnih kiselina, a jedna kašičica orahovog ulja 1,4 grama polinezasićenih masti. I jedno i drugo su masti koje nemamo u telu, već moramo da ih unosimo putem hrane, a doprinose poboljšanju memorije.

Sirova jaja
Najbolja i ujedno najjeftinija naročito nutritivna namirnica vrlo bitna za razvoj IQ-a. Sirova jaja sadrže proteine i zdrave masnoće koje su ključne za razvoj moždanih funkcija posebno kod mladih. Što kraće kuvate jaje, njegove nutritivne vrednosti su veće. Kao i šanse za salmonelu, ali to ipak nije tema...

Antioksidansi
Oni imaju funkciju odbrane vašeg tela od slobodnih radikala, što rezultira poboljšanjem logičkog rezonovanja. Namirnice koje ih sadrže su zeleni čaj, pasulj, artičoke.

Borovnica
Osim što su vrlo ukusne, borovnice pozitivno utiču na zdravlje mozga. Sadrže širok spektar fitohemikalija koje su direktno povezane s razvojem i rastom mozga. Neka istraživanja su čak pokazala da usporavaju starenje mozga.

Avokado
40 odsto ovog voća sastoji se od ulja punog oleinske kiseline koja je mononezasićena mast. Moždane ćelije su zaštićene mijelinskim omotačem koji regenerišu monozasićene masti. To je važno jer oštećenje omotača umanjuje kognitivne sposobnosti.

Riba
Riba je prepuna omega-3 masnih kiselina. Sardela, losos i pastrmka ih sadrže u obliku kiselina koje već postoje u našem mozgu, pa ih dodatno obnavljamo konzumirajući ribu. Te kiseline uopšteno poboljšavaju memoriju i funkciju mozga.

Zeleno povrće
Osim što je dobro za zdravlje srca, zeleno povrće je blagotvorno i za mozak. Bogat je izvor vitamina E, koji je ključan za zdravlje mozga. Vitamin E smanjuje rizik od Alchajmerove bolesti. Osim zelenog povrća, najviše vitamina E sadrže kivi i orašasti plodovi.

Doručak
Najvažniji obrok dana, vrlo bitan za normalan rad mozga. Istraživanja pokazuju da zdrav doručak poboljšava kreativnost i koncentraciju.

Izvor: B92
Foto: Morguefile

Pogledajte još