Niš: Odbornica tvrdi da su je napali komunalni policajci

Sve se odigralo u petak oko 20 sati dok je Dimitrijevićka, kako kaže, čekala autobus na Trgu kralja Milana u Nišu.

"Uočila sam i neuobičajeno veliki broj komunalnih policajaca, Nenada Stankovića (zamenik direktora Direkcije za javni prevoz) i otprilike još 10 do 15 kontorlora. Četvorica od njih su navukli obeležavajuće prsluke i držeći znak stop zaustavljali sve autobuse. Iznenađena rečnikom, bahatim ponašanjem i načinom kako su kontrolisali putnike koji izlaze iz autobusa, izvadila sam telefon da napravim nekoliko fotografija", priča Dimitrijevićka.

Stanković: Tačkasta kontrola

Zamenik dirketora Direkcije za javni prevoz Nenad Stanković je potvrdio da je u petak sprovedena takozvana "tačkasta kontrola" na Trgu kralja Milana između 20h i ponoći u saradnji sa Saobraćajnom inspekcijom i komunalnom policijom. Stanković kaže da su izrečene 83 opomene, a pet osoba je platilo kaznu na licu mesta, jer nisu imali autobusku kartu. On je potvrdio da je bilo negodovanja putnika, ali ne i većih incidenata. Stanković nije želeo da komentariše navode Mile Dimitrijević, već je novinare uputio na komunalnog policajca Igora Džonića.

Ona tvrdi da joj je prvo Stanković rekao da je slikanje zabranjeno nakon čega je, prema njenim rečima, pritrčao komunalni policajac Igor Džonić koji joj je izvrnuo levu ruku i oduzeo telefon.

Odbornica je na zehtev policajca pokazala vozačku dozvolu i odborničku legitimaciju na uvid.

"Zapisao mi je podatke i naredio da dam šifru telefona. Nakon ukucane šifre pregledao je fotografije i pogledao folder da nisam napravila tonski i video zapis, a na pitanje da li je svestan da bez sudskog naloga drži moj telefon i gleda moje slike i pozive, rekao mi je da kao odbornik, treba da znam da on za to ima ovlašćenje. Rekla sam da pozove policiju, na šta je odgovorio da je bolje da zataškamo stvar, da mi vrati telefon, a on neće pisati prijavu što kod sebe nisam imala ličnu kartu"
, kaže odbornica.

Kada je dobila svoj telefon nazad, odbornica je, kaže pozvala policiju koja je uzela izjave od nje, Stankovića i komunalnog policajca Džonića.

Džonić: Obratite se zvaničnim putem

Komunani policajac Igor Džonić, za kog Dimitrijevićka tvrdi da joj je uvrtao ruku i uzeo mobilni telefon, rekao je da nema ovlašćenja da govori sa novinarima i uputio ih da sva pitanja pošalju na zvaničan mejl komunalne policije. Ipak, izvor Južnih vesti iz komunalne policije tvrdi da odbornici Dimitrijević nije bio oduzet telefon, a da će protiv nje biti podneta prijava za ometanje službenog lica u vršenju dužnosti.

"Južne vesti" pišu da su njihovi novinari Komunalnoj policiji poslali pitanja, kako su im tražili, na zvanični mejl ali da su im, umesto odgovora na pitanja u vezi sa optužbama da su fizički maltretirali građanku i brisali joj fotografije iz telefona, dostavili statističke podatke o akciji.

Oni navode da im je dostavljeno i saopštenje u kome je objašnjeno da je cilj te akcije bila kontrola kupljenih karata kod putnika u gradskom prevozu, kao i njeni statistički podaci dok je na samom kraju teksta navedeno da je građanka "M.D." ometala policajce u njihovom radu i da je zbog toga protiv nje podneta prekršajna prijava.

"Glasnim negodovanjem, vikom i vređanjem je lice ometalo rad komunalnih policajaca podstrekivanjem na odbijanje saradnje putnika zatečenih bez vozne karte, čime je aktivno ugrozilo bezbednost komunalnih policajaca u postupanju"
, navedeno je u saopštenju.

Izvor: Južne vesti

Pogledajte još