Andrija Milošević

Egzotično ostrvo smešteno na istočnoj obali Pacifika, Gotta island, ugostilo je ekipu popularnog reality showa “Survivor”. Biljna vegetacija, biserno more, aktivni vulkani i zapanjujući životinjski svet čine ovo mesto zaista posebnim. I pored brojnih obaveza, voditelj takmičenja i programa Andrija Milošević, otkriva svoje prve impresije o ostrvu, domaćinima, običajima, opasnostima koje vrebaju na snimanju….

- Ovo je neverovatan sklop mira i sreće. Način na koji ovi ljudi žive me oduševljava. Nasmejana lica su nešto što vidiš gde god da se okreneš, neverovatna skromnost i kreativnost je ono što ove ljude čini toliko specifičnim. Žive dosta siromašno. Treba da vidite njihove domove. Kuće su im sagrađene od materijala koji sami nabave u prirodi - stablo palme, kokosova ljuska, lišće banane, trska… Zidovi su ukrašeni raznim školjkama, koralima.

Kako kaže, jutro im počinje tako što muškarci u grupama izlaze na more i zajedno love ribu. Ulov se deli srazmerno na sve pecaroše. Potpuno mu je bilo fascinantno to što ne rade samo stariji muškarci, već i deca. Filipinci žive dugo u porodičnim kućama.

- Upoznao sam neke domaćine ovde, lepo su me ugostili. Deca su im gola, bosa i prljava ali uvek vesela. Čovek koga sam upoznao, bavi se ribolovom, sreo sam ga jednog jutro na plaži. Mudar lik. Tada mi je ispričao da kod njih isto vlada podela poslova, karakteristična za ljude na selu. Žena je zadužena za kućne poslove. Imaju petoro dece, svi već imaju svoja zaduženja. Devojčice su zadužene za čišćenje kokosa, pošto oni ljusku kokosa koriste za glancanje poda. Najstariji dečak ima 10 god i već se uspešno vere uz kokos.

Filipinci su rimokatolici, odani svojim svecima i Bogu. Crkve su im veoma lepe, sa baštama u raznim bojama. To je sve nekako uklopljeno i slaže se sa njihovom arhitekturom. Nalaze se tu odmah do kuća, tako da uopšte nije neobično ako u crkvu zaluta i po koja domaća životinja.(old_image) Običaj je da svi stanovnici sela nedeljom idu u crkvu. Doteruju se, pevaju, igraju. Mole se. Opšte je poznato da u aprilu slave “holly week”, rođenje Isusa Hrista. To im je poseban praznik. Neverovatna gozba, čak i najsiromašniji donesu neku hranu, neki specijalitet. Selo se okupi i počinje se sa ritualima koji obeležavaju “čišćenje duša” tj. “oslobađanje od grehova”. Znate šta je to? Muškarci se dobrovoljno prijave i glume Isusa Hrista. U avgustu slave praznik “svetice mira”, kada bubnjari šetaju ulicama, tu su i muzičari sa tradicionalnim instrumentima napravljenim od palminog stabla i trske - brass.

- Obišao sam dosta ostrva. Najviše će mi ostati u sećanju ostrvo Malarad. To je neverovatan prizor. Sastoji se od 3 plaže, ima svoju lagunu, beli pesak! Ma savršeno izgleda. Kažu da stanovnici veruju u zmiju Irago. Reč je o zmiji koja se pretvara u prelepu devojku i tako privlači ribare, njene buduće žrtve. Inače na stenama ovog ostrva može se videti poznati cvet cymbidium finlaysonianum, a ima tu i drugog bilja, palmi, tropskog voća.

U svakom slučaju, u zavisnosti od toga kakva ste osoba i šta volite, ovo mesto može da vas fascinira ili uplaši, ali jedno je sigurno: neće vas ostaviti ravnodušnim! Andrija nije mogao ni da pretpostavi da će imati ovakvo iskustvo ali ono će ga naučiti kako da preživi u surovom svetu u kakvom i živimo.

Tekst: Jelena Antonijević

Pogledajte još