Vatrogasce muči zastarela oprema

Ove alarmantne podatke za “Blic” otkriva Goran Nikolić, načelnik Uprave za vatrogasno-spasilačke jedinice, i kaže da su vatrogasci četiri puta pisali urgenciju MUP-u da se nabave zimske gume.

"U praksi to znači da ako dođe do požara, vatrogasci imaju jedan ili nijedan kamion sa zimskim gumama. U nekim stanicama smo gledali da stavimo zimske gume bar na pogonske točkove, ali i to je retkost. To je ogroman rizik i za građane Srbije i za vatrogasce. Tačno je da ove zime zasad nije bilo padavina, ali u Sjenici je, recimo, sneg pao pre dva meseca. Mi ne možemo u neka sela u ovom području da stignemo. Kada se dogodi da moramo da idemo uzbrdo a da je put okovan snegom ili ledom, vatrogasci moraju da guraju vozilo ili da pešače",
kaže Nikolić.

Osim guma, vatrogasci imaju problema i s opremom za intervencije tokom saobraćajnih nezgoda.

"Pojedine jedinice rade s hidrauličnim makazama koje su stare i po 35 godina. S njima je nemoguće iseći automobile novijih generacija i izvući putnike iz smrskanih vozila. Izuzetno je zabrinjavajuće da neke jedinice na Ibarskoj magistrali, gde se dešava najveći broj saobraćajnih nesreća u Srbiji, radi sa toliko starom opremom. Od 168 jedinica u Srbiji, samo 27 ima alat za nezgode", očajan je Nikolić.

On takođe upozorava da nakon zime sledi period šumskih požara, za šta vatrogasci ni ove godine nisu spremni.

Izvor: Blic

Pogledajte još