Najbolje se uči uz espreso

Naučnici su pronašli prvi jasan dokaz da kofein poboljšava pamćenje, i dokazali da taj efekat traje najmanje 24 sata.

Više od 100 volontera, od kojih niko nije redovno konzumirao kofein, učestvovalo je u istraživanju u kojem su im ili dali tabletu koja sadrži 200 miligrama kofeina ili placebo pilulu pet minuta nakon što su izučavali niz fotografija. Količina kofeina koja je davana volonterima otprilike je jednaka onoj koja se nalazi u duplom, jačem espresu.

Pre konzumiranja kofeina ili placeba, volonteri su morali da odrede da li su predmeti koji su im pokazani na fotografijama za upotrebu u domu ili u prirodi. Sledećeg dana, obe grupe su morale da prepoznaju predmete koji su im pokazani. Neki od predmeta su bili isti, neki novi, a neki slični ali ne identični onim predmetima koje su videli.

Na testovima koji su sprovedeni sledećeg dana, naučnici su dokazali da je memorija onih koji su popili kofein na izuzetno dubljem nivou.

Iako su svi ispitanici tačno uočili nove i stare predmete, oni koji su popili kofeinsku tabletu su lakše uočavali slične predmete. Oni koji su dobili placebo su više grešili i slične predmete mešali sa predmetima koje su videli prethodni dan.

Uočavanje razlika između dva slična ali ne i identična predmeta ukazuje na dublji nivo zadržavanja memorije, smatraju naučnici.

Autor istraživanja, Majkl Jasa sa Univerziteta Džon Hopkins iz Baltimora kaže da je oduvek bilo poznato da kofein ima uticaj na poboljšanje kognitivnih funkcija, ali da nikada nije detaljno izučavan efekat kofeina na poboljšanje memorije, kao i njegovu pomoć pri dugoročnom pamćenju.

Sve prethodne studije, koje nisu pokazale nikakav uticaj kofeina na pamćenje, davale su kofein ispitanicima pre početka studije, pa se nije pokazao jasan uticaj kofoeina na pamćenje, tvrdi Jasa. Dok je u ovom istraživanju studija počela pre uzimanja kofeina, pa je bilo lakše utvrditi njegov učinak na pamćenje i zapažanje.

Izvor: novimagazin

Pogledajte još