Rešite se bora za mesec dana! Evo kako

Svake godine mnoge žene troše milione na skupe kreme i kozmetičke preparate zavedene obećanjem o čudotvornim preparatima koji brišu godine s lica.

"Ali sledi loša vest - ako ste sladokusac i ne možete da odolite slatkišima, novac na skupe kozmetičke preparate bacate bezveze"
, tvrdi doktorka Patricia Farris, stručnjaki za kožu.

Kako navodi, poučena radom s brojnim pacijentima, za loš ten i pojavu bora nije odgovorno samo izlaganje suncu, već veliku ulogu u tome igra loše ishrana i prekomerna konzumacija šećera. Naime, istraživanja pokazuju da unošćenje hrane koja je bogata šećerom i rafiniranim ugljikohidratima može čak i više da utiče na pojavu bora nego izlaganje suncu tokom celog života. Naime, sve više i više današnji stručnjaci veruju da je naša ishrana glavni uzročnik izgleda kože.

Veza između šećera i preranog starenja leži u procesu koji se zove 'glikozacija', a taj hemijski proces se događa kada nivo šećera u krvi postaje prekomerno visoka. Preterana konzumacija šećera čini kožu nezdravom, suvom i osetljivom na infekcije.

Kako biste izbrisali bore i sprečili starenje kože, doktorka Patricia Farris u saradnji s nutricionistom Brooke Alper osmislila je šećernu detoksikaciju, plan koji će vam pomoći da zauvek prestanete da jedete slatko. Tako, sledeći nekoliko jednostavnih saveta, prestaćete da jedete šećer za tri dana, a život ćete potpuno promeniti u 30 dana.

Početak
Ishrana je podeljena u četiri nedelje od kojih svaka ima svoj plan ishrane. Tokom prva tri dana tokom kojih se primenjuje detoksikacija ne bi trebalo da konzumirate mleko, jogurt, sir jer sadrže laktozu, odnosno jedan od oblika šećera. Takođe trebalo bi da izbegavate pšenicu i druge ugljene hidrate (testenine, žitarice, hleb, pirinač), dodane šećere bilo koje vrste, veštačke zaslađivače, alkohol i voće (osim limuna i limete).

Trebalo bi da jedete nemasno meso, ribu, jaja, vegetarijanske oblike proteina, kao što su sočivo, grašak i pasulj. Takođe bi trebalo da jedete puno salate ili povrća s niskim procentom ugljenih hidrata. Valjalo bi da izbegavate korenasto povrće bogato skrobom, poput šargarepe, a važno je da pijete i puno vode kao i zeleni, crni ili biljni čaj.

Prva nedelja
Prva nedelja je najvažnija, a tokom nje bi trebalo da počnete da primećujete velike promene u raspoloženju i nivou energije. Šećer je i dalje zabranjen pa bi trebalo da izbegavate većinu ugljenih hidrata, ali i u ishranu bi mogli da počnete da uvodite i neke prirodne šećere (mlečni proizvodi, krekeri bogati vlaknima i jabuka). Alkohol je dozvoljen, ali samo jedna čaša dnevno i to crvenog vina.
Dnevno jedite barem tri porcije po 170 grama nemasnog mesa, ribe ili mahunarki. Dodajte jednu porciju mlečnih proizvoda (30 grama tvrdog sira, čašicu jogurta ili svežeg sira). Povrće je neograničeno ali možete da jedete šargarepu i luk. Dnevno pojedite jednu jabuku, a dva puta na dan šaku, oko 30 grama, orašastih plodova i šaku semenki suncokreta. Dnevno jedite najmanje tri porcije zdravih masnoća (maslinovo ulje ili kokosovo ulje, masline, polovinu avokada). Dnevno smete da popijete i dve šoljice kafe s nemasnim mlekom kao i neograničene količine zelenog, crnog ili biljnog čaja ali i dva litra vode dnevno.

Druga nedelja
Do sada bi već trebalo da se osećate mnogo bolje, da imate više energije i da budete vitkiji. U ovoj nedelji povećajte unos mlečnih proizvoda na dva dnevna obroka, a na jelovniku su i bobičasto voće i kokice.
Dnevno jedite barem tri porcije po 170 grama nemasnog mesa, ribe ili mahunarki, jedite dve porcije mlečnih proizvoda. Jedite salatu u neograničenim količinama, a sada dodajte i kuvanu šargarepu i grašak. Osim jedne jabuke na dan, od voća dodajte još i činiju kupina, borovnice, dinje, grejpa, malina ili jagoda. Orašaste plodove, zdrave masnoće, krekere i crveno vino konzumirajte kao i u tokom prve nedelje, a dnevno možete da pojedete 100 grama kokica.

Treća nedelja
Tokom ove nedelje u ishranu uključite ugljene hidrate, u obliku zdravih žitarica od celog zrna kao i tamnu čokoladu.
Nemasno meso, ribu ili mahunarke, povrće, mlečne proizvode, orašaste plodove, zdrave masnoće, krekere, crveno vino konzumirajte kao i pre. Voće, osim uobičajenog dodajte 10 višanja, dve klementine, jednu nektarinu, 100 grama grožđa, kao i jednu breskvu. Osim krekera, od ugljenih hidrata u ishranu možete da unesete 100 grama kuvane zobi, testeninu od celih žitarica, heljde, ječma i kvinoje.

Četvrta nedelja
Ovo je zadnja nedelja ovog režima ishrane, a sada je vreme da se ponovno uvedu zdravi ugljeni hidrati i da se poveća količina vina.
Pravila i veličina porcija su kao i u prve tri nedelje. Što se tiče ugljenih hidrata, sada možete dva puta dnevno da uživate u porciji od 100 grama kuvane zobi, testenine od celih žitarica, heljde, ječma ili kvinoje plus 100 grama porcije smeđeg pirinča, mekinja za doručak i jedne kriške integralnog hleba. Pet puta nedeljno možete da priuštite i čašu crvenog vina.

Izvor: Tportal
Foto: Morguefile

Pogledajte još