Dačić: EU je strateški cilj Srbije

Foto: Emil Vaš / Beta

Dačić je za RTS, međutim, naveo da je još neizvesno koje će poglavlje biti prvo otvoreno.

"Ne treba iznositi preterana optimistička očekivanja, to će sve ići svojim tokom, sigurno je da postoji mogućnost da to budu poglavlja 23 i 24 ili poglavlje 35, ili možda, kao u slučaju nekih drugih zemalja, poglavlje 32, koje se odnosi na finansijsku kontrolu"
, rekao je Dačić.

On je precizirao da će pitanje koje bi prvo poglavlje moglo da bude otvoreno biti tema rasprave na drugoj međuvladinoj konferenciji 25. jula.

Komentarišući činjenicu da Srbija počinje pregovore, a Zajednica srpskih opština (ZSO) na Kosovu još nije formirana, Dačić ističe da je Srbija dobila datum za pregovore pre svega zbog napretka u dijalogu sa Prištinom i rezultata u boribi protiv kriminala i korupcije.

"Poglavlje 35 i poglavlja 23 i 24, a to su Kosovo i pitanje pravde i bezbedosti, pratiće nas sve vreme pregovora. To znači da nemamo ni dana slobodnog vremena da kasnimo, zato što moramo što pre da formiramo Zajednicu sprskih opština"
, naveo je Dačić.

Na pitanje kada će ZSO biti formirana, premijer je odgovorio da tu ne postoje rokovi, da je potrebno prvo dogovoriti statut, kao i da ima mnogo problema sa Prištinom.

"Mi nismo ni mogli da dogovorimo pitanje pravosuđa, jer prištinska strana nije pokazala želju za kompromisom. S druge strane, ne možemo da odgovaramo za nešto za šta je Priština kriva i tu je (šefica evropske diplomatije) Ketrin Ešton imala veoma korektran odnos", istakao je Dačić.

Prema njegovim rečima, Srbija mora da iskoristi to što će Ketrin Ešton biti na toj funkciji do oktobra ili do kraja godine.

Odgovarajući na pitanje da li Branko Ružić ostaje ministar, Dačić je rekao da o tome nisu raspravljali, ali da će se to pitanje, kao i pitanje budućnosti same Vlade, naći na stolu nakon povratka iz Brisela.

"Niko nema pravo da iznosi neka svoja mišljenja koja se mogu tumačiti kao mišljenja Vlade, ali to nimalo ne znači da u Vladi oko ovog pitanja postoji bilo kakvo nejedinstvo. Jednostavno, ministri treba da se bave svojim poslom"
, rekao je Dačić.

Komentarišući eventualno održavanje vanrednih parlamentarnih izbora, premijer Srbije je ponovio da oni nisu prioritet i da su izazovi suviše veliki da se ne bismo uhvatiti u koštac sa njima.

"Čekaju nas pregovori o članstvu u EU, čeka nas dijalog sa Prištinom, čeka nas izgradnja Južnog toka, čekaju nas investicije iz Emirata, kineski premijer treba da dođe da otvori most, takođe imamo pregovore sa MMF-om, Svetskom bankom"
, naveo je Dačić.

"Drugim rečima, moje je mišljenje, ne zbog mog mesta i uloge u Vladi, da to (izbori) nije prioritet, ali naravno to je deo dogovora, o tome ćemo (prvi potpredsednik Vlade Aleksandar) Vučić i ja razgovarati kao o svim drugim pitanjima gde smo imali apsolutnu saglasnost", istakao je Dačić.


Blic

Pogledajte još