Epidemiolozi: Novi talas gripa od sledeće nedelje

U cirkulaciji su trenutno dva virusa: H1N1, koji je pre pet godina izazvao pandemiju, i H3N2.

"Epidemiološki podaci za prošlu nedelju pokazuju da zasad nema povećanja aktivnosti virusa", kaže dr Predrag Kon, epidemiolog u Zavodu za javno zdravlje Beograda. "Trenutno imamo manje od 100 pacijenata sa kliničkom slikom gripa, a sve do 1.000 obolelih nedeljno se svrstava u nisku aktivnost gripa. Sada smo pred sezonom gripa i ništa iz dosadašnjeg nadzora nad influencom ne ukazuje da bi, bar zasad, moglo da dođe do naglog masovnog obolevanja. Na osnovu iskustva, međutim, zbog početka drugog polugodišta u školama, očekujemo da ćemo već sledeće nedelje registrovati porast obolevanja, a još značajniji za dve nedelje".

Oba virusa koja su u Institutu za virusologiju, vakcine i serume "Torlak" izolovana u brisevima pacijenata, sadržana su sezonskoj vakcini protiv gripa. Veći deo stanovništva je prethodnih sezona bio u kontaktu sa njima i ima razvijen imunitet. A od virusa nas štiti i toplo vreme. Neuobičajeno visoka dnevna temperatura za ovo doba godine direktno ne utiče na viruse, ali indirektno, kažu epidemiolozi, smanjuje njihovo širenje, jer nas zima još nije naterala u zatvorene prostore.

"Tek sporadično imamo ponekog pacijenta sa visokom temperaturom i simptomima gripa, ali epidemija definitivno nije počela", kaže dr Nevenka Dimitrijević, izabrani lekar u Domu zdravlja Voždovac." I broj pacijenata sa respiratornim infekcijama je uobičajen za ovo doba godine".

Beogradskom Zavodu za javno zdravlje za prošlu nedelju, sa izuzetkom dve ustanove koje još nisu bile dostavile podatke, u ponedeljak je prijavljeno 13.800 akutnih respiratornih infekcija. Računa se da će, kad pristignu svi izveštaji, taj broj biti oko 15.000, koliko je registrovano i nedelju ranije.

Lekari, međutim, statistiku uzimaju sa rezervom, i kažu da je broj obolelih sigurno nekoliko puta veći. Jer, ne traže svi oboleli medicinsku pomoć, a protiv "običnog" gripa i prehlade o trošku osiguranja se i ne daje ništa.

Aktivnost virusa gripa je niska i u većini evropskih zemalja. Najviše obolelih Evropskom centru za nadzor prijavljuju Portugalija, Španija, Francuska, Švedska i Turska. I u našem okruženju se registruju samo pojedinačni slučajevi obolevanja, i to u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Rumuniji i Bugarskoj.
Nije kasno za vakcinu

Sve dok je aktivnost virusa gripa niska, nije kasno za vakcinu. Od 265.159 vakcina, koliko je ove sezone obezbeđeno za zaštitu gripom najugroženijeg stanovništva o trošku osiguranja, dosad je prema podacima Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" utrošeno oko 80 odsto doza.

Izvor: Večernje novosti

Pogledajte još