Sećate se Nele Eržišnik?

0

Ulogom Marice Hrdalo koja je u emisijama tadašnje Radiotelevizije Zagreb kao obična, jednostavna žena komentarisala aktuelnosti u zemlji i u svetu, stekla je veliku popularnost kao komičarka. U tom je svojstvu obišla mnoge krajeve Jugoslavije i imala velik broj susreta sa publikom. Među njenim obožavaocima bio je i Josip Broz Tito.

Nela Eržišnik bila je hrvatska i jugoslovenska komičarka, rođena pod imenom Nevenka Maras, a potom uzela ime Marija Blažević.

Proslavila se posebno 1952. godine naslovnom ulogom u Aristofanovoj „Lisistrati.“ Pozorišnu karijeru završila je naprasno glavnom ulogom u Nušićevoj „Gospođi ministarki.“

Filmsku karijeru počela je pedesetih godina kao filmska glumica u filmovima „Sinji galeb (1953)“, „Jubilej gospodina Ikla (1955)“, „Ne okreći se sine“, „Svoga tela gospodar (1957)“, „Samo ljudi (1957)“, „H-8“, „Signali nad gradom (1960)“, „Martin u oblacima (1961)“, „Breza (1967)“.

Za vreme Rata u Hrvatskoj podržavala je HDZ i Tuđmana Početkom 2000-ih privukla je pažnju otvorenim pismom koje je poslala Miodragu Petroviću Čkalji, kada je čula da ovaj njen kolega i komičarska legenda nekadašnje Jugoslavije trpi krajnje siromaštvo kao zaboravljeni penzioner.

Godine 2003. objavljena je njena autobiografska knjiga „Moja tri života“.

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.