MPO: Nema opravdanja za policijsko divljanje nad novinarima!

0

Mreža za političku odgovornost (MPO) oštro je osudila divljački policijski upad u stan novinarke i urednice magazina Balkanist, Lili Linč, kao i odgovor Biroa za saradnju s medijima Ministarstva unutrašnjih poslova.

“Kada urednici magazina koji je objavio manipulacije novcem poreskih obveznika kroz SIEPA, ali i postavio više pitanja vezana za bezbednost u Srbiji, dva policajca bez ovlašćenja upadnu u pola noći u stan, to ne može da se nazove nikako drugačije nego tortura i zastrašivanje”, stoji u saopštenju MPO-a.

Mreža za političku odgovornost tvrdi da je višestruko ponižavajuć odgovor MUP-a prema kome su te noći policajci reagovali savesno i otišli sa lica mesta kad su videli da su vrata stana zatvorena.

MPO podseća da su svoj svoj ulazak u stan urednice Balkanista, policajci na licu mesta objasnili time da su vrata stana bila otvorena.

“Ne postoji opravdanje za ovako neljudsko ponašanje policije”, navode oni.

MPO je zatražio reakciju Ministarstva unutrašnjih poslova, utvrđivanje istine o tome šta se te noći desilo i zbog čega, kao i procesuiranje odgovornih za zastrašivanje.

“Srbija sebi više nikada ne sme da dozvoli da država monopol sile koristi u svrhu pravljenja atmosfere straha, posebno ne ako je motiv za to savesno novinarstvo.”

Ostavite komentar

Your email address will not be published.