POGLEDAJTE ŽIVE BUKTINJE: Demonstranti u Kijevu pale specijalce

Objavljeni snimak prikazuje detalj sukoba specijalaca "Berkuta" sa demonstrantima koji su prvo zasuti kamenicama da bi u jednom trenutku bili zasutim molotovljevim koktelima. Na snimku se vidi da pojedni policajci postaju bukvalo žive bukitnje kada ih pogodi molotovljevka. Pored policijskih kordona se nalaze i vatrogasci koji priskaču u pomoć i gase zapaljene specijalce.

Specijalna policijska jedinica "Berkut" osnovana je 1992. godine, kao interventna trupa za efikasnu borbu protiv organizovanog kriminala. Jedinica je pod direktnom komandom Ministarstva unutrašnjih poslova Ukrajine. Ranije su u sastavu ove jedinice bili bivši pripadnici elitnih jedinica vojske kao i iskusni policajci.

Brojno stanje varira, a prema nekim informacijama ono danas iznosi oko 4.000 pripadnika. Prosečna plata jednog specijalca berkuta je oko 500 evra.

Pripadnik jedinice "Berkut" mora pre svega imati odličnu fizičku kondiciju i osposobljenost. Oni su obučeni i da hapse naoružane kriminalce i pripadnike naoružanih grupa, ali danas su više angažovani na razbijanju nasilnih demonstracija.

Izvor: Kurir

Pogledajte još