Narodno pozorište: Premijera „Naših sinova“ 24. januara

Rediteljka je istakla da se u ovoj porodičnoj drami sa socijalnim nabojem vidi kako se od početka 20. veka, kada je komad nastao, do sada nije ništa promenilo u odnosima između članova porodice, kao i odnosa porodice prema društvu. I u vreme nastanka komada postojala su deca buntovnici koji su se borili protiv oca autoriteta, stuba porodice, a i problemi unutar porodice su i tada postojali, dok su se društvu predstavljali kao da je sve u najboljem redu, baš kao što se dešava i danas.

Predstava se bavi raspadanjem, truljenjem, socijalnom bedom i postavlja pitanje kako ne biti bedan čovek, u duhovnom smislu, rekla je Mandićeva i podsetila da je Marambo pisao kako niko tada u Srbiji nije pisao i da je ova drama bila loše ocenjena u vreme nastanka.

(old_image)

U predstavi "Naši sinovi" igraju Miodrag Krivokapić, Olga Odanović, Nataša Ninković, Milutin Milošević, Nenad Stojmenović, Branko Vidaković, Vjera Mujović i drugi.

"Naši sinovi", poslednji deo trilogije koja obuhvata dela "Naš zet" i "Naši očevi", objavljeni su 1906. godine kao komad u četiri čina s epilogom. Iste godine održana je praizvedba na Velikoj sceni Narodnog pozorišta u Beogradu.

Dramska linija prati sudbinu porodice pukovnika Ostoje i ima sva svojstva dramske hronike koja beleži etape porodičnog rasula. Dramaturg je Slavko Milanović, scenografiju je uradio Aleksandar Denić, kostime je kreirala Olja Mrđenović, dok je rediteljka zadužena i za izbor muzike.

J.R.N.

Pogledajte još