U Kijevu haos, dvoje mrtvih

Foto: Beta - AP - Evgeny Feldman

Svetske agencije prenele su da je policija u ranim jutarnjim satima krenula da razbija barikade i hapsi demonstrante, zbog čega su izbili novi sukobi. Demonstranti su bacali kamenice i Molotovljeve koktele na policiju, koja je odgovorila suzavcem i dimnim bombama, navodi Interfaks, dodajući da je nekoliko osoba privedeno.

POGLEDAJTE ŽIVE BUKTINJE: Demonstranti u Kijevu pale specijalce - See more at: /pocetna/info/svet/POGLEDAJTE-ZIVE-BUKTINJE-Demonstranti-u-Kijevu-pale-specijalce.a-219969.293.html#sthash.KYj0Y6aI.dpuf

Nakon toga medicinska služba ukrajinskog protestnog pokreta u Kijevu je saopštila da je jedan demonstrant, na koga je policija pucala iz snajpera, preminuo, prenela je agencija AFP. Ta služba je dodala da je još jedna osoba poginula kada je pala sa vrha svečanog ulaza fudbalskog stadiona Dinamo Kijev.

AP pak navodi, pozivajući se na svog izveštača, da su doktori proglasili smrt dve osobe blizu barikada i da su te osobe imale rupe od metaka u telu.

Kako izveštava "Raša tudej", ambulantna kola pristižu na mesto sukoba, a policija preko razglasa poziva demonstrante da se raziđu i da se ne sukobljavaju sa snagama bezbednosti.

(old_image)
Foto: Beta - AP - Sergei Grits

Podsetimo, policijska akcija usledila je dan nakon što je u Ukrajini na snagu stupio kontroverzni set novih zakona kojima se zabranjuju svi vidovi antivaladnih protesta.

Novim zakonima zabranjeno je neodobreno postavljanje šatora i bina, što je bila karakteristika talasa najnovijih protesta. Onima koji obezbeđuju opremu za mitinge, preti zatvorska ili novčana kazna.

Zakonom su predviđene i zatvorske kazne do 15 godina za "masovno kršenje" javnog reda.

Od ponedeljka je u sukobima demonstranata i policije u Kijevu povređeno više od 200 osoba na obe strane. Ukrajinski premijer Mikola Azarov juče je upozorio da vlasti neće imati drugog izbora nego da upotrebe silu ako "provokatori" ne prestanu da podstiču sukobe.

"Ako provokatori ne prestanu, vlasti neće imati drugog izbora osim da upotrebe silu predviđenu zakonom i obezbede sigurnost našeg naroda", rekao je on za ruski državni informativni kanal "Vesti 24".

Lider opozicije Vitalij Kličko je juče naveo da Vlada plaća ljude da izazovu nerede kako bi opozicija bila diskreditovana i kako bi bio pripremljen teren za slamanje protesta. On je pozvao stanovništvo širom Ukrajine da dođe u Kijev i pomogne u svrgavanju predsednika Ukrajine Viktora Janukoviča.

Istovremeno, Vlada je formirala specijalnu komisiju čiji je zadatak da razreši krizu, a ukrajinski glavni tužilac Viktor Pšonka zatražio je od demonstranata da prekinu "masovne nerede", označivši ih kao zločin protiv države.

Podsetimo, demonstracije u Kijevu traju od kraja novembra, zbog iznenadne odluke Vlade da ne potpiše sporazum sa EU i okretanja ka Rusiji.

Izvor: B92

Pogledajte još