Sednica Saveta bezbednosti UN o Kosovu 10. februara

Foto: Bebeto Matthews / AP

Na sednici će biti razmatran redovan tromesečni izveštaj generalnog sekretara UN Ban Ki-muna.

Poslednja sednica Saveta bezbednosti o Kosovu održana je 19. novembra prošle godine. U tom izveštaju, Ban je istakao značaj uspeha lokalnih izobra, naročito na severu Kosova, ocenivši da će to imati uticaja na buduću konsolidaciju mira i stabilnosti na tom području, a samim tim i na evrpske aspiracije Srbije i Kosova.

Prvi čovek UN ocenio je tada da su i Beograd i Prština pokazali pojačanu posvećenost sprečavanju tenzija na terenu, da bi omogućile da dijalog i implementacija dogovorenog idu dalje.

Srpski premijer je u poslednjem obraćanju Savetu bezbednosti UN rekao da će Zajednica srpskih opština biti formirana uprkos napora prištinskih vlasti da se to oteža i dodao da je za Beograd važno da se dogovori o implementaciji Briselskog sporazuma odvijaju u skladu sa voljom i namerama pregovarača, čime će položaj Srba na Kosovu biti jasno utvrđen i zaokružen.

Dačić je izneo i podatak da je od 10. juna 1999. godine, kada je uspostavljeno međunarodno civilno i vojno prisustvo na Kosovu, zabeleženo više od sedam hiljada fizičkih napada na Srbe i da je tri četvrtine mesta u kojima su Srbi pre rata živeli sada etnički očišćeno.

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.