Inspektorat za rad: Rešiti slučaj prevarenih radnika iz Sočija

On je gostujući na RTS-u posavetovao ljude koji odlaze na rad u inostranstvo preko agencija da prvo na sajtu Ministarstva rada provere da li agencije imaju licencu i pojasnio da svaka agencija koja se bavi posredovanjem pri zapošljavanju mora da dobije tu licencu.

Peurača je dodao da se ni jedna agencija u poslednjih godinu dana nije obratila Ministarstvu rada za odlazak radnika u Rusiju i da su radnike vodile agencije koje nisu imale dozvolu Ministarstva rada.

“Svaki radnik koji je oštećen treba da se obrati inspekciji rada, a mi ćemo izvršiti nadzor nad privrednim subjektom. Takođe, prevareni radnici mogu da se obrate i ministarstvu unutrašnjih poslova, ali i da pravdu potraže na sudu”
, naglasio je Peurača.

On kaže da je najviše prevara bilo u Rusiji zbog priprema za Olimpijske igre i dodao da inspektori rada u kontrole privrednih subjekata idu po službenoj dužnosti, ali i po prijavama radnika.

Peurača dodaje i da je veliki problem ovog inspektorata manjak inspektora, ali i da sa malim brojem njih pokušavaju da spreče rad na crno i sivu ekonomiju.

“Imamo svega 250 inspektora, što znači da jedan inspektor dodje na 1.336 privrednih subjekata”, zaključio je Peurača.

Podsetimo, problemi s radom na crno naših radnika u Sočiju izašli su do sada nekoliko puta u javnost, kada su se nezadovoljni radnici, ostavljeni bez plata i potrebnih dokumenata, javljali medijima u Srbiji.

Izvor: B92
Foto: Youtube – printskrin