Kraljica Elizabeta II napušta tron nakon 62 godine vladavine?

0

Sudeći po najnovijim promenama u Bakingemskoj palata, Velika Britanija uskoro će dobiti novog vladara. Osim što je načinila istorijski korak, podelivši posao sa princom Čarlsom i neki drugi potezi govore da se bliži kraj 62 godine duge vladavine kraljice Elizabete II, piše britanski Miror.

Foto: Sang Tan / AP

Kraljica Elizabeta (88) najstariji je vladar u istoriji Velike Britanije, a uskoro će i “oboriti rekord” kraljice Viktorije koja je vladala 63 godine.

Ovo je prvi put istoriji da naslednik preuzima odgovornosti vladara države, dok se u palati pripremaju sa njegovu eventualnu sukcesiju.

Prvi pokazatelj prenosa moći biće ovonedeljno spajanje pres kancelarija kraljice i princa.

Naime od sada će sve izjava i najave Elizabete II i njenog najstarijeg sina stizati iz istog izvora.

Iz Bakingemske palate tvrde da se ove promene neće osetiti.

Kako je naglašeno, one takođe ne znače ni da će Elizabeta II napustiti tron, ali informacije koje stižu iz kraljevskih krugova su oprečne, piše Miror.

Dok jedni tvrde da je ovakva podela poslova, samo olakšanje, jer 88 godina stara kraljica nije u stanju da odlazi na duža putovanja i obavlja sve kraljevske posliove, drugi smatraju da je ovo samo jedan od koraka ka smeni na tronu.

Takođe i prinčevi Hari i Vilijam dobiće mnogo ozbiljnije i odgovornije uloge s obzirom da su se obojica odrekla svoji vojnih uloga, piše Miror.

Ipak, i pored svih poslova koje je preuzeo princ Čarls neće obavljati onaj najvažnii – brifinzi sa premijerom Velike Britanije i dalje su obaveza kraljice Elizabete II.

J.R.

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.