Bilo nekad u Beogradu: Nica na Savi popularnija od one na Sredozemnom moru

0

Kada pomisle na kupanje u reci, većini Beograđana je danas prva asocijacija Ada. Ipak, osamdesetak godina ranije izbor bi im bila ‘Nica’, ali ne ona francuska, već beogradska – prva prestonička plaža na Savi.

Beogradska leta uvek su bila vrela. Ne tako davno, svi oni koji nisu mogli da odu na duži odmor, kraći predah su mogli da potraže na novobeogradskoj strani Save, na delu između Brankovog i Starog savskog mosta.

Samo što … Novi Beograd tada nije bio ništa više od močvare.

– Ovaj deo je bio nasut peskom još pre Drugog svetskog rata i nekako, sama od sebe, nikla je plaža. Ipak, ona je zaista popularna postala tek '50-ih i '60-ih godina – priča za Dnevno.rs Ivan Morić, osnivač Fejsbuk grupe „Stare slike Novog Beograda” gde se mogu pronaći fotografije ove beograske atrakcije.

Iz tog perioda potiče i ime plaže. Na mestu gde se danas nalazi restoran „Ušće” nekada je bila mnogo manja kafana „Nica” po kojoj je prva peščana plaža Beograda dobila ime.

Beograd možda nema more, ali je „Nica” ipak bila prava plaža – postojale su ljuljaške, ringišpil, kao i kabine za presvlačenje. Za vreme vrelih letnjih vikenda ovde je znalo da se okupi i po nekoliko hiljada Beograđana, pa je gužva bila kao na bilo kojoj svetskoj plaži.

A onda je došao progres … od mesta za kupanje i razonodu važnije je postalo obezbediti mesto za stanovanje za nove generacije Beograđana. Momci i devojke su skinuli kupaće kostime i obukli radne kombinezone, a iz močvare su uskoro nikli soliteri – rodio se Novi Beograd.

Jednog letnjeg dana '70-ih godina prošlog veka i „Nica” je prestala da postoji. Pešćana plaža je izbetonirana i danas je šetalište.

Negde u tom periodu i Sava je postala zagađena, pa na kupanje u njoj danas retko ko pomišlja. Beogradska „Nica” tako je zauvek otišla u zaborav.

Dnevno.rs

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.