Jubilarni 15. "Guitar Art" festival od 11. do 16. marta

Koncertni program 11. marta otvoriće „Naxos Trio“ koji čine grčki gitarista Kostas Kociolis, Anjelo Deziderio iz Italije i hrvatski majstor gitare Zoran Dukić. Vrhunac prve večeri pripašće čuvenoj brazilskoj gitaristkinji i pevačici Bađi Asad (Badi Asad), poznatoj po kombinovanju tradicionalne brazilske muzike sa pop notama i neobičnoj gitari koja ima samo okvir bez rezonatora. Naredne tri večeri biće u duhu klasične gitare i umetnika kao što su Johanes Moler, Lukaš Kuropačevski, Duo Ivanović (12. mart), Jelica Mijanović, Edvardo Fernandez, Zoran Krajišnik, Aleksandar Tasić (13. mart), Katona Tvins, Eliot Fisk, Gabrijel Bjanko (14. mart).

Subota 15. marta rezervisana je za dvostruki koncert u Sava centru, na kojem će nastupiti sve zapaženiji španski flamenko gitarista Alberto Lopez sa svojim kvintetom u sklopu promocije albuma „Siento“ (Osećam). Sa svoje 24 godine, vlasnik nekoliko prestižnih flamenko nagrada, Alberto Lopez je budućnost flamenka čiju su veštinu oblikovali patroni poput Mikelanđela Korteza, Tomatita, El Pelea i drugih. Seviljska bijenala, Bele noći Flamenka ili čuveni Flamenko festival u marokanskom Fezu, neke su od pozornica u kalendaru vanserijskog gitariste i autora iz Granade. U okviru istog koncertnog programa odmah posle Lopeza na pozornicu će izaći sjajna francusko-američka džez pevačica Sara Lazarus u pratnji jednog od najtraženijih „gipsy-jazz“ sastava „Winterstein Quartet“ koje predvode čuveni Hono Vinterštajn i njegov nećak Brejdi, te violinista Martin Vajs i kontrabasista Ksavijer Nik. Sara Lazarus je i svoj poslednji album „It’s All Right With Me“ snimila sa čuvenim „manouche“ gitaristom Birelijem Lagrenom, ali nastup na „Guitar Art“ festivalu jedna je od retkih prilika da se zajedno čuju dva veoma tražena džez izvođača uživo.

Festival u nedelju 16. marta uz proglašenje pobednika takmičenja i dodelu nagrada, zatvara koncert portugalske fado pevačice Izabele Noronje (Noronha) koja u Beograd dolazi direktno iz autentičnih kafana lisabonske Alfame uz dirljivu muziku sa evropske strane obala Atlantika.

Ulaznice za pojedinačne koncerte na festivalu po cenama od 800 do 2000 dinara već su u prodaji na blagajnama Sava centra i Doma omladine, ali i u celoj mreži Eventima u Beogradu i širom Srbije.

Pogledajte još