Objavljene izjave operativaca DB povodom ubistva Slavka Ćuruvije

Foto: Medija centar

Nedeljnik je imao uvid u dokument koji sadrži iskaze radnika DB u vezi sa ubistvom novinara Slavka Ćuruvije, datih istražnim organima još 2001. godine.

Objavljen je samo deo iskaza, kako se ne bi ugrozila istraga ali i bezbednost mogućih svedoka egzekucije

Oslobođeni čuvanja državne tajne, operativci DB-a svedočili su istražnim organima o tajnoj operaciji „Ćuran“. U iskazima je, između ostalog, potvrđeno da je Milan Radonjić, načelnik Beogradskog centra za bezbednost na dan Ćuruvijinog ubistva bio u ratnom sedištu DB-a izmeštenom u centralu JUL-a, piše nedeljnik NIN.

Operativci RDB svedočili su i da je neposredno posle ubistva u centrali DB-a u rukovodstvu primećena „neuobičajena nervoza i usplahirenost“ kao i da su tada dobili nalog da ne pričaju o „ovom poslu“.

Svedoče i da su pretrpeli ozbiljne kritike jer je dan pre ubistva izostala informacija da je Ćuruvija ušao u pasaž zgrade u kojoj je živeo.

„Po izričitom zahtevu načelnika centra Milana Radonjića, ja sam bio u obavezi da ga permanentno izveštavam o kretanju Ćuruvije. Poučen prethodnim negativnim iskustvom o pravcu kretanja 11. aprila, izveštavao sam pomenutog načelnika na svakih deset minuta. U 17.00–17.10 dobijam naređenje od dežurnog načelnika Cvijetina Milinkovića da se prekine pratnja Ćuruvije”, naveo je Zoran Pavić, kojeg je Radomir Marković postavio za načelnika Devetog odeljenja Beogradskog centra za bezbednost.

Veliki broj operativaca ispričao je istražnim organima da je u blizini Ćuruvijinog stana u vreme ubistva bio parkiran „golf 3“, vlasništvo DB-a, kao i da su prepoznali na tom mestu kolegu Ratka Romića, radnika Drugog odeljenja RDB, koji inače nije bio uključen u tim za praćenje.

Radnici DB-a svedoče da su o svakoj promeni kretanja Ćuruvije mobilnim telefonom ili radio stanicom obaveštavali Zorana Pavića. „Dobili smo nalog o prekidu praćenja. I tom prilikom je došlo do greške“, naveli su. Operativci, takozvani „pešaci”, prema iskazima, nisu se odmah povukli i neki od njih nastavili su da prate Ćuruviju.

Pogledajte još
Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.