Nečuveno: Komšije zabranile da Marijini psi koriste stepenište zgrade!

Kada je na sastanku stanara na dnevni red došla tema o držanju kućnih ljubimaca sve oči bile su uprte u Mariju, koja jedina u komšiluku ima pse. Ona trenutno brine o svom malom psu rase ši-cu i mešanki Coki koja je napušten pas, i kod Marije je dok joj se ne obezbedi dom.

Saglasnost svih stanara prikupljase ukoliko želite da životinju čuvate u zajedničkim prostorijama zgrade - perionica, prostorija za sušenje rublja, prostorija za rad organa upravljanja zgradom, prostorija za smeštaj opreme za tekuće održavanje zgrade.

- Komšije su oduvek imale negativan stav prema psima, sve im je smetalo. Zgrada ima 10 stanova, a stanari koji u njoj najduže žive rekli su kako moji kućići prljaju zgradu, kada pada kiša unose blato, na šta sam ja pokušala da objasnim da to isto rade i ljudi. – rekla je Marija za naš portal i dodala – Rekli su mi da ne smem da koristim stepenište i da moram da nosim pse dok idem do svog stana jer oni ostavljaju tragove po poločicama.

- Smetaju im dlake iz mog stana, iako ja ne češljam pse ni u hodniku, ni na terasi! Komšija mi je dobacio kako njegova žena ne može da suši veš zbog dlaka mojih pasa.

Dozvoljeno je uvođenje psa i mačke u lift stambene zgrade ukoliko je prazan. Prilikom korišćenja lifta, stepeništa i hodnika stambene zgrade, pas mora biti na povocu pod neposrednom kontrolom držaoca.

Mariji su komšije optužile da je ona kriva i za to što se, otkad ona ima pse, više pasa skuplja oko zgrade i “urinira na jelku koja bi zbog toga mogla da se osuši”. Predsednik kućnog saveta objasnio je Mariji kako nije tražila saglasnost svih stanara pre nego što je uzela pse, iako ti nije njena zakonska obaveza!

- Ja sam iskreno bila zatečena! U jednom trenutku pomislila sam da sam kriva i da radim nešto što nije zakonito! Pomislila sam da ću zaista biti kažnjena!

Tvrdnje Marijinih komšija nemaju nikakvo utemeljennje u zakonu. Naime, Odluka o držanju kućnih ljubimaca na teritoriju grada Beograda jasno propisuje da je dozvoljeno držati pse i mačke u stanu stambene zgrade (osim ako je reč o kategoriji opasnih pasa, što Marijini svakako nisu).

Izvor: Životinje.rs
Foto: Životinje.rs

Pogledajte još