Elektrodistribucija: Sever Kosova duguje EPS-u 12 miliona evra

Vukadinović je kazao da je severu Kosova EPS od 2009. godine isporučio ogromnu električnu energija i da je ukupno zaduženje za sever Kosova oko 12 miliona evra od čega 60-70 odsto duguju privredni subjekti.

Vukadinović je gostujući u program mitrovičkog Radija “Kontakt plus” rekao da je jedan od najvećih potrošača električne energije na severu Kosova kombinat “Trepča” koji je ujedno i jedan od najvećih dužnika.

Trepča prema svojim mogućnostima izmiruje obaveze prema nama, ali procenat naplate bi bio veći kada bi to uradila i domaćinstva rekao je on, podsećajući da se Elektrokosmetu duguje ogroman novac.

Vukadinović je kazao da je nivo naplaćenih računa za utrošenu električnu energiju na severu Kosova oko 20 odsto, da nisu zadovoljni procentom naplaćenih dugovanja i da se radi u pravcu naplate električne energije.
“
Stanovništvo mora shvatiti da je prošlo vreme kada električna energija nije naplaćivana. Moram da kažem da ćemo mi još oštriji da budemo kada je u pitanju naplata jer ako se ne plati električna energija mi nemamo sredstva za održavanje energetskog sistema,”- upozorio je Vukadinović.

On je apelovao na potrošače da racionalno koriste elektriučnu energiju podsetivši da se sever Kosova napaja iz EPS preko dalekovoda Kraljevo-Raška-Novi Pazar – Valač a da je zahvaljujući naporima resornog ministarstva od 17. oktobra prošle godine izdejstvovano i napajanje iz Obilića.

Ovih dana imamo akciju isključenja neredovnih platiša sa velikim dugovanjima sa elektro mreže, kazao je Vukadinović i istakao da će akcija biti nastavljena, a da restrikcija struje neće biti dok je potrošnja u realnim granicama.

O dugovanjima će odlučivati EPS

Govoreći o dugu koji su potrošači na severu Kosova napravili ranije Vukadinović je kazao da će o tome odlučivati EPS podsetivši da je na računima koje dobijaju građani naznačeno dugovanje od 2009. godine.
“
"Na računima potrošača stoji dug od 2009. godine i o njemu će odlučivati EPS. Svi dugovi od decembra 2012. godine do danas moraju biti plaćeni, ta električna energija mora biti plaćena i to je stav EPS",
kazao je on.

Govoreći o budućim razgovorima u Briselu koji će biti posvećeni energetici Vukadinović je kazao da je prirodno da postoji strah kod svih na severu Kosova zbog toga, ali da prema saznanjima koje ima smatra da će radnici Elektrokosmeta ostati na ovim prostorima i raditi u uslovima kao što su i do sada.
“
"Da održavamo elektroenergetski sistem i da ga pripremamo za isporuku električne energije, da je naplaćujemo i mogu reći da se u EPS maksimalno trude da nas zadrže u ovim okvirima u kojima se nalazimo sada, a isto to radi i Vlada Srbije i nadam se da će tako i ostati"
, zaključio je Vukadinović.

Izvor: Blic

Pogledajte još