Facebook će nestati za par godina

0

Društvene mreže funcionišu poput zarznih bolesti, brzo se "rašire", ali jednako brzo i nestanu, pokazuje istraživanje sa univerziteta Prinston. A prema njihovim tvrdnjama Facebook će u naredne tri godine izgubiti do 80 odsto korisnika.

Facebook je sličan zaraznoj bolesti, raširio se i sada je na putu prema iskorjenjivanju, te bi mogao da izgubi 80 odsto svojih korisnika do 2017. godine, kaže studija koju su sprovela dva studenta doktorskih studija na američkom univerzitetu Prinston, a prenose svetski mediji

Ti budući doktori nauka kažu da će najvažnija društvena mreža na svetu, koja će sledeći mesec proslaviti deset godina postojanja, doživeti ogroman pad korisnika.

“Dokazano je da se ideje, kao i bolesti, šire kao zaraza među ljudima, a potom umru”
, kažu oni, pojašnjavajući da se radi o epidemiološkom modelu.

Do sada je Facebook bio uglavnom dobrog zdravlja, ali pad zainteresovanosti već je počeo.

Foto: John Cannarella, Joshua A. Spechler/Department of Mechanical and Aerospace Engineering, Princeton University

Zasnivajući zaključke na progresiji i padu Myspace-a, prethodnika Facebook-a, istraživači kažu da je ta mreža imala svoj vrhunac 2012. i da će se suočiti s brzim propadanjem.

“Fejsbuk će se suočiti s brzim padom u godinama koje dolaze, i do decembra 2014. broj njegovih korisnika smanjiće se za 20 odsto u odnosu na maksimalni broj”
, pišu autori studije koji ocenjuju takođe da bi ta društvena mreža mogla da izgubi “80 odsto korisnika, u odnosu na maksimalni broj, između 2015. i 2017.

Ova društvena mreža je svom osnivaču Marku Zakerbergu (29) donela bogatstvo koje se procenjuje na 19 milijardi dolara.

vocativ.com

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.