Jednomesečna beba spasava život svom 9 godina starijem bratu

Dečaku je 2007. godine dijagnostikovna teška genetska bolest - Fankonijeva anemija, koja uzrokuje prestanak rada koštane srži. Mislav je isprva primao transfuzije krvi, a onda je počeo da koristi lek Oxymetholone koji mu je stimulisao rad koštane srži, ali je nakon tri i po godine izazvao dobroćudni tumor na jetri. Zbog toga su morali da prekinu sa terapijom pa je Mislavu život opet zavisio od transfuzija krvi.

Kako niko iz porodice nije bio podudaran davalac koštane srži, a nije pronađen ni nesrodni davalac, njegovi roditelji Ivana i Slaven su se odlučili na treće dete, kako bi se matičnim ćelijama moglo pomoći Mislavu. S obzirom na činjenicu da su oba roditelja nosioci recesivnog gena pa je bila velika verovatnoća da im i sledeće dete bude bolesno ako bude začeto prirodnim putem, oni su se odlučili za veštačku oplodnju. Budući da je samo za jedan takav postupak trebalo sakupiti 31.000 dolara bila je pokrenuta i humanitarna akcija.

"Za sada su Iskri uzeli samo 75 ml matičnih ćelija, što za Mislava nije dovoljno", ispričala je za Glas Slavonije majka Ivana Antolović.

Do transplantacije Mislav mora da pazi i da iz kuće izlazi isključivo na bolničke preglede.

Kako bi uspeli da budu uz svoje dete u Berlinu, porodica Antolović je već ranije zatražila pomoć.

HZZO će pokriti troškove Mislavovog lečenja, ali ne i ono što mu prethodi

Index.hr

Pogledajte još