Obeležena 72. godišnjica Novosadske racije

NOVI SAD, 23. januara 2014. (Beta) - U Novom Sadu u četvrtak je obeležena 72. godišnjica Racije, u kojoj su pripadnici madjarske okupacione vojske od 21. do 23. januara 1942. godine na zverski način pobili i pod led Dunava bacili više od 1.300 Novosadjana.

Na komemoraciji kod spomenika "Porodica", na Keju žrtava Racije, gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević rekao je da su stravični zločini u Novosadskoj raciji počinjeni nad ljudima samo zato što su bili druge vere i druge nacije.

On je naveo da mladima treba neprestano govoriti o ideji tolerancije i mira, kako se tragedije poput Racije nikada više ne bi ponovile, i dodao da suživot nema alternativu na ovim prostorima.

"Sve ideologije i politički koncepti ne mogu da se mere sa veličinom i značajem jednog ljudskog života", kazao je Vučević.

Prema istorijskim podacima tada je u Novom Sadu i drugim mestima u Vojvodini pobijeno više hiljada ljudi, medju kojima najviše Srba, Jevreja i Roma.

Pomen Srpske pravoslavne crkve služio je bački episkop Irinej, a komemorativni obred Jevrejske zajednice vrhovni rabin Srbije Isak Asiel.

Komemoraciji su prisustvovali i predsednik Skupštine Vojvodine Ištvan Pastor sa potpredsednicima Milivojem Vrebalovim i Djordjem Milićevićem, predstavnici Kabineta predsednika Srbije Tomislava Nikolića, predstavnici diplomatskog kora, verskih zajednica, MUP-a Srbije, Vojske Srbije i drugi.

Pogledajte još