Saznajte koje je vaše idealno vreme za vežbanje

S obzirom na ubrzani i stresan način života koji vodimo, važno je da izvučemo maksimum iz svakog minuta koji imamo na raspolaganju za trening. Eksperti vam pomažu kako da najbolje organizujete svoje vreme.

Ako imate stresan sastanak
Vežbajte neposredno pred sastanak. Trideset minuta umerenog treninga može da umiri fiziološku reakciju tela na stres tako što podstiče lučenje hormona sreće. Efekat ćete osetiti 15 minuta nakon vežabanja.

Ako imate problem sa spavanjem
Uradite vežbe pre nego što odete na spavanje. Možda ste čuli da vežbanje loše utiče na san, ali najnovija istraživanja pokazuju da ljudi koji vežbaju u bilo koje doba dana imaju kvalitetniji san od onih koji to uopšte ne čine.

I joga vam može pomoći ako imate problem sa snom. Posle tridesetominitne sesije lakše ćete utonuti u san. Bezbednije je od pilula za spavanje jer od njih možete da se probudite pospani, a takvi ne želite da sednete za volan.

Ako imate povredu
Vežbajte predveče. Ako imate problem s bolovima, uganutim člankom ili istegnutim mišićima, bolje je da se rekreirate nakon posla. Ujutru je temperatura tela niža, telo nije dovoljno spremno za vežbe i zato ste tada skloniji povredama. Da biste to izbegli, vežbajte između 16 i 20 časova kada je temperatura tela na vrhuncu.

Ako želte da izgubite kilograme

Vežbajte pre doručka. Osobe koje idu u teretanu pre doručka izgube 20 odsto više kalorija nego oni koji prvo doručkuju, pokazalo je jedno britansko istraživanje. Vaše telo tako troši kalorije nagomilanih masnih naslaga, a ne direktno iz doručka.

Ako želite da se zategnete
Vežbajte nakon večere. Temperatura tela je tada najviša i telo bolje reaguje na vežbe. Tada imate više snage u mišićima, bolja vam je koordinacija pokreta i povećana je količina kiseonika u mišićima. Drugim rečima, vežbanje se tada čini lakšim. To vas može motivisati da, na primer, zamenite tegove od 2,5 kg sa onim od 5 kg i tako brže dođete do zategnutih mišića.

Ako želite da izbegnete alergiju
Alergije su na proleće najčešće izazvane biljkom ambrozijom, a nivo polena je najviši između četiri i deset sati pre podne. Ako ste alergični, imate dve opcije: vežbajte u zatvorenom prostoru, ili to radite kasnije u toku dana.

Izvor: B92