EPS priznaje krađu na računima za struju: Padaju otkazi odgovornima

To, kako saznajemo, neće biti jedini funkcioner koji će, zbog skandala sa obračunom električne energije za decembar, ostati bez fotelje. U toku je, kako nam je juče potvrđeno, i provera odgovornosti direktora svih pet distribucija.

Jedan od razloga za smenu Vasića, očigledno su i greške u očitavanju bojila o kojima je „Blic“ već pisao, jer su distribucije upravo po nalogu „EPS snabdevanja“ ovaj posao morale da obave za pet kalendarskih umesto 15 radnih dana.

U EPS-u i dalje tvrde da nije došlo do sistemske greške koja bi rezultirala povećanjem svih računa. Očigledno je, nezvanično kažu, da su pogrešni računi izdavani kao posledica javašluka, a ne kao rezultat loše primenjene metodologije.

- Činjenice koje dobijamo sa terena ukazuju da je bilo dosta individualnih propusta u radu javnog snabdevača i preduzeća za distribuciju, te će direktori i njihovi saradnici odgovarati za sve propuste koje utvrdi poslovodstvo Elektroprivrede Srbije, kažu u ovom preduzeću.

I ministarka Zorana Mihajlović podsetila je da je smena Vasića prva, ali da to ne mora da znači da će biti i poslednja. Na Vasićevu funkciju juče imenovan je Željko Marković, koji je, do sada, obavljao posao direktora Direkcije za distribuciju električne energije u EPS-u.

U situaciji kada je i rukovodstvo ovog preduzeća priznao da je bilo dosta propusta u obračunu, legitimno je i pitanje građana da li treba da plaćaju decembarske račune dok se ceo slučaj ne istraži do kraja.

U Ministarstvu energetike poručuju da bi neplaćanje računa za struju bilo, pre svega, rizično i štetno za građane čija bi se dugovanja gomilala, a sistem doveo u pitanje.

- Umesto toga, tražimo da svih pet distribucija otvore dovoljan broj šaltera kako bi svi građani koji sumnjaju da su im računi neopravdano uvećani ulože svoje reklamacije bez čekanja u redovima - objašnjavaju u Ministarstvu energetike.

Ni u ovoj situaciji se, kako nam je potvrđeno, neće odustati od namere da se onima koji duguju „EPS snabdevanju“ duže od dva meseca struja seče.

KONAČNO
Više od godinu dana zalažem se da odgovornost ima ime i prezime i da svako odgovara za svoj rad, rekao je za naš list pre nekoliko dana Aleksandar Obradović, v.d. direktora EPS, najavljujući smene za sve one koji su pogrešili u vezi sa decembarskim računima.

Izvor: Blic

Pogledajte još