Američka kompanija ispituje novi lek protiv raka u Srbiji

0

Američka CEL-SCI korporacija dobila je odobrenje od Agencije za lekove i medicinska sredstva Srbije za kliničko ispitivanje leka "multikin" za grupu karcinoma glave i vrata, objavljeno je danas na portalu businesswire.com.

U Srbiji, koja je 11. zemlja u kojoj je odobreno ispitivanje tog leka, studija će biti sprovedena na 72 pacijenta od ukupno 880 širom sveta.

“Učestvovanje u ispitivanju obavlja se na apsolutno dobrovoljnoj osnovi. Pacijent i najuži član porodice se detaljno informišu o načinu i protokolu kliničkog ispitivanja leka. Tek nakon njihovog odobrenja može da počne ispitivanje kliničke studije nekog leka”, rekao je agenciji Beta portparol Agencije za lekove i medicinska sredstva Aleksandar Tucović.

Tucović je precizirao da se ispitivanje obavlja bez materijalne nadoknade, a da sve troškove samog lečenja plaćaju podnosioci zahteva za kliničko ispitivanje, odnosno farmaceutske kompanije ili specijalizovane agencije grupa.

Dodao je da je ispitivanje leka “multikin” u Srbiji odobreno krajem novembra 2013. godine, a da Agencija za lekove nema precizan podatak da li je klinička studija tog leka započeta.

izvor: B92

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.