Epidemija izmiče kontroli. Crkva zabranila lečenje dece

Epidemija malih boginja u Železnogorsku, u oblasti Kurska, u Rusiji širi se ubrzano na decu i odrasle u verskoj zajednici hrišćana baptista, koji iz religioznih razloga odbijaju lečenje i vakcine zbog čega epidemiološka situacija izmiče kontroli.

Prema podacima državnih zdravstvenih službi broj obolelih popeo se za kratko vreme na 133, među kojima je 123 dece, dok lekari ističu da će biti veoma teško suzbiti epidemiju bez saradnje žitelja lokalne zajednice, preneli su ruski mediji.

Bolest je navodno stigla u Železnogorsk tako što je ćerka mesnog sveštenika zaražena, posle čega se sve brže širila vakcinama nezaštićenom zajednicom sledbenika Saveta crkava evangelističkih hrišćanskih baptista.

Povodom epidemije oglasio se lider opozicione Liberalno demokratske partije Vladimir Žirinovski, koji je na njemu svojstven način predložio brzo rešenje.

“Vlast je nemoćna pred sektašima. Neka se moli ko hoće i kojem bogu hoće, ali deca moraju da prime vakcine. Ako treba na silu ih treba uzeti od roditelja i vakcinisati ih”, rekao je Žirinovski.

Budući da vernici koji su već oboleli odbijaju hospitalizaciju, preti opasnost od širenja bolesti izvan granica Železnogorska, zbog čega je Moskovska patrijaršija Ruske pravoslavne crkve uputila apel baptistima da je potrebno da prihvate vačine i lečenje.

izvor: Večernje Novosti