Neverovatne činjenice o ljudskom telu: Civilizacija u samo dva testisa

Praistorijsko oko

Naše oko je veoma osetljivo i može da uoči pojedinačne svetlosne fotone. Tokom sunčanog dana, možemo da vidimo Andromedu, zvezdanu grupu najbližu Zemlji, i to bez teleskopa. Galaksija je udaljena 2,5 miliona svetlosnih godina, ali kada su ti svetlosni zraci počeli da putuju ka Zemlji, na njoj u to vreme nije bilo ljudi. Dakle, gledati u Andromedu, ustvari znači gledati 2,5 mliona godina u prošlost.

Svet u dva testisa

Testisi dnevno proizvedu preko 10 000 000 spermatozoida, što je dovoljno da se reprodukuje čitava populacija za samo 6 meseci.

Nestajanje mozga

Do 35. godine, čovek izgubi oko 7 hiljada moždanih ćelija dnevno. Nažalost, te ćelije se nikada ne obnove.

Bako, zašto su ti tako velike uši?

Uši su jedini organ na telu koji raste tokom celog života. Nos raste najviše od 3. do 7. dekade i u tom periodu poraste 2,5 centimetra.

Od Severne do Južne Amerike

Čovekova pluća imaju preko 300 hiljada crvenih krvnih zrnaca. Kada bi se poređali jedan pored drugog, imali bi dužinu od 2400 kilometara, što je razdaljina od Severne do Južne Amerike.

Jake kosti

Ljudski skelet je jak kao granitni kamen. Kada bismo napravili ciglu od ljudske kosti, mogla bi da izdrži pritisak od 9 tona.

Piling

Najveći organ je koža koja se stalno ljušti ili peruta. Tokom života, čovek izgubi 18 kilograma kože.

Od vazduha do daha

Čovek u svemiru može da izdrži samo nekoliko sekundi bez maske. Posle 7 sekundi će se onesvestiti, a mozak će prestati da radi posle 4,5 minute.

Crveno

Svi verujemo u to da je krv crvene boje zbog gvožđa koje je u njoj. Ali to zapravo nema nikakve veze sa bojom! Unutar svake krvne ćelije nalazi se krug hemoglobina koji se naziva porfirin. Kada se pomeša sa kiseonikom menja se njegova struktura i dobija crvenu boju.

Oko tela za 30 sekundi

Jednoj kapi krvi treba samo 30 sekundi da prođe kroz celo telo.

Post

Prema istraživanjima, čovek može da preživi 40 dana bez hrane, 11 dana bez spavanja, 6 dana bez pića i 4 minuta bez vazduha.

Osećaji

Čovekovo oko može da raspozna milion različitih boja i senki, ali se samo 90% informacija pošalje u mozak. Naš nos, za razliku od oka, razlikuje čak 50 hiljada mirisnih nota.

Ukrasi na glavi

Brada najbrže raste na telu.

Palčevi

Palac je veoma važan na telu, jer nam pomaže da, verovali ili ne, održavamo ravnotežu dok stojimo.

Struktura kože

Pola centimetra kože sadrži pet metara krvnih zrnaca, tri metra nerava, 1300 nervnih završetaka, 100 znojnih žlezda i 3 miliona ćelija.

J.P.

Pogledajte još