Porodiljama za naknadu potrebno 86 papira!

Za tu naknadu potrebno je 86 dokumenata.

U otvorenom pismu NALED je naveo da je za taj propust odgovorna državna sekretarka Ministarstva rada, zapošljavanja i socijalne politike Srbije Brankica Janković koja je zadužena za staranje o porodici i socijalnoj zaštiti.

"Procedura za ostvarivanje prava na naknadu tokom porodiljskog odsustva zahteva predaju 12 grupa dokumenata, odnosno 86 papira. U toj gomili, porodilje i njihovi poslodavci potpuno nepotrebno nose 80 papira na šaltere institucija", naveo je NALED.

Više od polovine dokumenata - 48 od 86 odnosi se na poreske potvrde o plaćenom porezu i doprinosima, a traži se fotokopija zdravstvene knjižice i ugovor o radu iako se već dostavljaju doznake.

Takođe, s obzirom da je država obavezna da isplati ovu naknadu porodiljama, postavlja se pitanje zašto ceo ovaj proces ide preko leđa privrede uz komplikovanu proceduru refundacije - pita NALED.

NALED u pismu podseća sekretarku Janković da je novembra 2012. i sredinom januara 2014. na primedbe o komlikovanoj proceduri odgovorila identično: da se analizira Zakon o finansijskoj podršci porodica sa decom i da će prilikom definisanja novih rešenja uzeti u obzir predloge NALED-a.

"Vi ste neko ko može da postavi rok za završetak te reforme i da je sprovede", poručio je NALED državnoj sekretarki u Ministarstvu rada i pozvao je da preuzme odgovornost i postavi za izmenu Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom.

Izvor: B92

Pogledajte još