Bebi PDV vraćaju do 15. februara

Da bi stekli uslov da se prijave za povraćaj bebi PDV-a, porodice ne smeju da poseduju ni imovinu koja vredi više od 23,4 miliona dinara. Svi zainteresovani roditelji koji ispunjavaju ove uslove mogu da podnesu zahtev za povraćaj PDV-a od 1. do 15. februara.

U Poreskoj upravi objašnjavaju za “Blic” da je ukupan iznos PDV-a koji može da bude refundiran ograničen i da nije na roditeljima da dokažu da imaju pravo na povraćaj PDV-a, već to rade zaposleni u PU. Procedura konkurisanja pojednostavljena je, pa od dokumenata roditelji samo treba da donesu JMBG, detetov izvod iz knjige rođenih, račune i obrazac RFNB.

"Tokom prve godine života bebe, roditeljima može da se vrati do 40.000 dinara, a tokom druge 30.000 dinara. Država će porodicama, čije bebe ne mogu da budu starije od dve godine, vratiti porez za mleko za odojčad, kašice, krevetac, kolica, stolicu za hranjenje, sedište za kola i pelene koje su od jula do februara kupili", objašnjavaju u Poreskoj upravi.

U prvom roku, u julu 2013, nešto više od 15.000 roditelja predalo je zahtev za povraćaj PDV-a. Kako je u poslednje dve godine u Srbiji rođeno oko 133.000 beba, to znači da je svaki deveti roditelj iskoristio ovu mogućnost. Veliki je broj mama i tata koji nisu ni stekli pravo da konkurišu za povraćaj, jer su dovoljne dve prosečne zarade da bi se probio limit od 80.000 dinara mesečno, koji je postavljen kao uslov za povraćaj novca.


Blic

Pogledajte još