EU namenila 100 miliona evra budžetu Srbije

BRISEL, 31. jula 2009. (Beta) - Evropska unija odobrila je 100 miliona evra za podršku budžetu Srbije i pomoć od 85 miliona evra Zapadnom Balkanu i Turskoj za prevazilaženje posledica ekonomske krize, saopštila je u petak Evropska komisija.

Evropska komisija je odobrila 100 miliona evra za podršku budžetu Srbije kako bi pomogla stabilizaciju zemlje i ublažila ekonomske i socijalne posledice krize, navodi se u saopštenju koje je dostavila delegacija Evropske komisije u Beogradu.

Pomoć budžetu Srbije, koja se izdvaja iz sredstava programa predpristupne pomoći (IPA), biće isplaćena u dve rate po 50 miliona evra, na jesen 2009. godine i u prvoj polovini 2010. godine.

Za isplatu pomoći neophodno je da se Srbija u potpunosti pridržava programa Međunarodnog monetarnog fonda i da ispuni uslove, koje su Evropska komisija i Vlada Srbije utvrdili, a odnose se na kratkoročnu reformu sistema upravljanja javnim finansijama i integraciju u EU.

Srbija treba da osigura i da zakoni o konkurenciji i kontroli državne pomoći budu primenjeni, i da nastavi da razvija administrativne kapacitete institucija i tela ključanih za integraciju u EU.

Pogledajte još