Građani Srbije duguju RTS-u dve milijarde

0

Domaćinstva u Srbiji u prošloj godini ostala su dužna za pretplatu za Radioteleviziju Srbije (RTS) više od 2,1 milijarde dinara, jer su, od 2,5 milijarde dinara koliko je trebalo, građani uplatili nešto manje od 379 miliona dinara, piše list Danas.

Podaci koje je RTS dostavila Danasu pokazuju da je naplata pretplate u 2013. godini varirala od 16 odsto, kolika je bila u avgustu, do maksimalnih 43 odsto u oktobru, a prosek stepena naplate za celu godinu iznosi oko 30 odsto.

List podseća da je prvi potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić najavio još pre više meseci da se pretplata za javni servis ukida i da će se RTS i Radiotelevizija Vojvodine finansirati privremeno, još dve godine iz državnog budžeta, dok se ne pronađe efikasniji model.

Zakon o javnim servisima kojima se pretplata ukida dosad je više puta menjan i trenutno se nalazi u fazi oblikovanja. Prema najavama iz nadležnog Ministarstva kulture i informisanja, zakoni bi trebalo da budu usvojeni u prvoj polovini godine, tako da će obaveza plaćanja pretplate važiti sve do tada.


Blic

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.