Deset pravila kako da ceo život uživate u sjajnom seksu

U knjizi "Kako seks pomlađuje" Erika Brejvermena i Eli Kaprija analizira se ishrana koja vodi do vitke figure, ali i poboljšanog seksualnog života. Kako navode, upravo je taj program odličan za poboljšanje seksualnog života jer dopamin kontroliše i metabolizam i seksualnu strast. Osim toga, povećava želju, uzbuđenje pa time i sposobnost postizanja orgazma.

"Povećanje indeksa telesne mase povezano je sa smanjenjem nivoa testosterona, slabijom dopaminergičkom aktivnošću i smanjenjem seksualnog nagona. To je samo jedan primer kako debljina negativno utiče na seksualni život. Čak, kod debljih osoba telesna masnoća može da prikrije veličinu polnog organa, pa penis izgleda manji nego što zaista jeste", navode autori knjige.

Pravilo broj 1: Začini podstiču mršavljenje
Bilje i začini važan su deo ishrane koji su bitni za mladost i vitku liniju. Začini i bilje donose najveći deo hranjivih materija jer sadrže antioksidanse, minerale i multivitamine, bez ijedne dodatne kalorije. Svaki put kad dodate neki začin, dodajete hranjive materija i tako činite da vaš obrok bude zdraviji. Bilje i začini jednako su važni kao i voće i povrće zbog svog antioksidativnog sadržaja i sposobnosti lečenja. Određeno bilje i začini imaju snažnije antioksidativne mogućnosti, a u tu grupu spadaju svež bosiljak, kardamom, sirovi vlasac, sirovo lišće korijandera, mleveni cimet, mleveni klinčić, semenke kumina i kari.

Pravilo broj 2: Pijte čaj uz svaki obrok za izbacivanje masnoća i ubrzavanje metabolizma
Čaj je ključno sredstvo za mršavljenje i protiv starenja. To je uglavnom zbog hranjivih materija koje sadrži, a posebno polifenola, koji ima snažna antioksidativna svojstva. Tamniji čajevi imaju najveće koncentracije i antioksidativne vrednosti. Čaj nema kalorije (ako ne dodate mleko i šećer), i može da podstakne probavu, da očisti telo, smanji upalu, snizi holesterol i da vam da mnogo energije. Sve je to potrebno za mršavljenje i poboljšanje seksualnog života.

Pravilo broj 3: Jogurt povećava strast za lakše uzbuđenje
Obavezno svakog dana popijte šoljicu jogurta od 240 ml. Jogurt je bogat kalcijumom i belančevinama, za koje se zna da zajedno ubrzavaju metabolizam i poboljšavaju probavu. Jogurt takođe pomaže imunološkom sistemu, smanjuje upale i snižava 'loš' holesterol. Što je najbolje, jogurt može da pomogne u razgradnji masnoća i mršavljenju.

Pravilo broj 4: Odaberite nemasne belančevine za povećanje želje i nivoa dopamina
Prevelika konzumacija crvenog mesa može da pokvari vaše najbolje pokušaje mršavljenja i upravo zato ovaj način ishrane ističe ribu i perad kao izvor belančevina. Ribu i piletinu možete da jedete svaki dan, a druge belančevine jedite u umerenim količinama, uključujući jagnjetinu, svinjetinu, teletinu, ćuretinu, soju, jaja i manje masne mlečne proizvode poput nemasnog mleka s manjim udelom masti i, naravno jogurta.

Pravilo broj 5: Uravnotežene namirnice najbolji su izbor
Autori knjige dele namirnice u dve kategorije: obmanjujuće i uravnotežene. Obmanjujuće namirnice su one koje imaju velike posledice na telo, koje stvaraju prividno pozitivan kratkotrajan učinak (povećanu energiju),a istovremeno s vremenom stvaraju nutritivnu katastrofu. Jednostavni ugljeni hidrati, rafinirane i 'bele' namirnice, sve su to obmanjujuće namirnice jer kratkoročno povećavaju energiju, ali često stvaraju želju za hranom, manjak dopamina i, što je još gore, zavisnost od hrane. Unošenje hrane bogate hranjivim materijama, a ne kalorijama, je ključ mršavljenja.

Pravilo broj 6: Vlakna održavaju telo čistim, iznutra i spolja
Režim ishrane s malo masnoća i mnogo vlakana je možda najdelotvornija kombinacija koja podstiče mršavljenje. Vlakno je poput četke za čišćenje probave koja čisti vaš sistem dok ne zablista. Pročišćava debelo crevo, kontroliše šećer u krvi, izvlači masnoće iz arterija, povećava 'dobar' holesterol i detoksifikuje telo, čineći tako kožu blistavom. Pored toga, pozamašan je; vlakna nas napune pa jedete manje i brže se zasitite.

Pravilo broj 7: Pijte vodu tokom celog dana za održavanje vlažnosti
Voda stalno ispira probavni sistem pa tako ubrzano pokreće čestice hrane, što rezultira mršavljenjem. A ako ceo dan pijete tri do četiri litra vode, nećete imati vremena ni potrebe da pijete kaloričnija pića poput gaziranih sokova ili voćnih sokova. To važi i za kafu i čajeve, pogotovo one tamnih boja za dodanu vrednost.

Pravilo broj 8: Napravite dugu u svakom obroku
Voće i povrće verovatno su namirnice koje imaju najviše prednosti za zdravlje, posebno zbog njihovih raznih boja. Te boje su prepune fitonutrijenata, biljnih kombinacija koji nam pomažu u održavanju zdravlja. Crveno voće pomaže srčano-arterijskom sistemu, narandžasto i žuto voće i povrće čuva vid, zelene namirnice pomažu u održavanju čvrstih mišića i kostiju i smanjuju rizik od karcinoma dok plavo, ljubičasto i grimizno voće pomaže u održavanju urinarnog trakta bez infekcija pa tako čini seksualni odnos prijatnijim.

Pravilo broj 9: Uzimajte kvalitetne namirnice
Kada kupujete sveže voće i povrće, najbolji izbor je lokalno i organsko. Drugi najbolji izbor je lokalno i gajeno na tradicionalan način jer voće onda duže zri na stablu. Trudite se da jedete najkvalitetnije namirnice koje možete sebi da priuštite jer ćete tako da učinite čuda za svoje celokupno zdravlje, a i za svoj struk. Voće i povrće sadrži veće količine vlakana kada se jede sirovo nego kad ih kuvate. Mnoge važne hranjive materije, vitamini i enzimi se unište ili inaktiviraju prilikom kuvanja pa se potom izbace zajedno s vodom.

Pravilo broj 10: U svakom obroku kombinujte namirnice iz sve tri grupe
Odaberite jednu belančevinu, jedan složeni ugljeni hidrat i zdravu masnoću drugačije boje. Isto tako, neka vam jelo sadrži barem 70 posto biljnih proizvoda i ne više od 30 posto životinjskih proizvoda.

Izvor: Tportal

Pogledajte još