Rim: Tviterom protiv bahatih vozača

Kako prenosi agencija Rojters, građani koji spaze nepropisno parkirano vozilo na ulicama Rima mogu da obaveste policiju pomoću posebnog Tviter naloga, @PLRomaCapitale, a ona im istim putem odgovara nakon preduzete akcije.

Novi šef rimske policije Rafaele Klemente kaže da inicijativa ima za cilj da promeni kulturu ponašanja vozača.

"Ova razmena je, na društvenim mrežama, neophodna u borbi protiv ovakvih vidova kršenja zakona, ali i protiv kriminala uopšte", istakao je on.

Gužve u saobraćaju predstavljaju ozbiljan problem u prestonici. Ranije su vlasti bile primorane da zbog zagađenja ograničavaju broj automobila u pojedinim delovima grada.

Više od polovine Rimljana se prevozi privatnim automobilima, a Rim je grad sa najviše automobila po stanovniku u svetu - 70 automobila na 100 stanovnika.

Kada se tome dodaju navike kršenja saobraćajnih pravila i splet uskih ulica, nasleđe srednjovekovne arhitekture, rezultat je pravi haos.

Fotografije koji korisnici Tvitera šalju policiji prikazuju vozila parkirana na trotoarima i pešačkim prelazima. Veliki problem je i tzv. duplo parkiranje koje sužava prostor za nesmetano odvijanje saobraćaja.

"U Ulici Kole di Rijenzo vlada varvarstvo... Učinite nešto!", napisao je autor jedne poruke na Tviteru.

Nekoliko sati kasnije, policija mu je odgovorila da je intervenisala: izdala je 25 pojedinačnih mandatnih kazni.

Početni skepticizam među stanovništvom kada je akcija pokrenuta, ubrzo je zamenjen porukama zahvalnosti. Jedan korisnik Tvitera postavio je fotografiju na kojoj policajac "piše" kaznu: "Hvala i samo nastavite tako!".

Izvor: Novi magazin
Foto: Youtube - printskrin

Pogledajte još