Stepenasta dijeta: Vaš novi najbolji prijatelj

Ovu dijetu smislio je dr Hovard Haj, američki lekar, još dvadesetih godina prošlog veka. Svakoga dana naizmenično treba uzimati jedan obrok ugljenih hidrata i jedan obrok belančevina.

Osnovu ove dijete čini pojedinačno uzimanje ugljenih hidrata i belančevina.

Sigurno znate podelu namirnica u grupe, ali da se podsetimo:

Ugljeni hidrati - testo, pirinač, žitarice, krompir, hleb, suvo voće, banane, sveže smokve i urme, svi zaslađivači...

Belančevine - meso, živina, riba, jaja, mleko, sirevi, voće, tofu-sir, preraoeevine od mesa...

Neutralne namirnice - povrće, zelena salata, beli sir, ali s malim stepenom masnoće, dimljena riba...

Dijeta se, kako joj ime i kaže sprovodi u nekoliko koraka, odnosno stepena.

Prvi stepen
Dvodnevno čišćenje organizma, unošenje dovoljno vitamina, minerala i enzima. Rezultat je jedan kilogram manje.

1. dan - Pet puta dnevno voće ili sveže ispasiran voćni sok. Idealno voće: jabuke, kruške, ananas, kivi, dinja. Banana je zabranjena.

2. dan - Pet puta dnevno salata, odnosno presno povrće ili pet puta dnevno obareno povrće. Izbegavajte ulje i so, začinite salatu mirođijom, peršunom ili drugim začinima.

Drugi stepen
Petodnevno slabljenje odnosi tri kilograma.

1. dan - Za doručak surutka sa jednom voćkom, za užinu 75 g posnog sira sa kašičicom peršuna. Ručak: račići sa šargarepom i limunovim sokom, a popodnevna užina su dve sveže paprike. Uveče pojedite salatu od svežeg krastavca sa komadom obarene pastrmke.

2. dan - Ujutru komad prepečnog hleba sa nemasnim belim sirom i rotkvicama (ili krastavcem). Užina je 100 grama dinje (ili neko drugo sezonsko voće), a ručak mešano, dinstano povrće sa obarenim pirinčem. Popodne pojedite jedan kivi, a uveče mešanu salatu sa dva fileta dimljenog lososa.

3. dan - Salata od dinje i manga sa malo posnog jogurta i dve kašičice soka od pomorandže. Užina je komad crnog hleba sa dva paradajza, a ručak: pileće grudi (belo meso) sa dinstanim paradajzom i prazilukom. Popodne - jedna šargarepa i 50 g posnog jogurta. Večera - salata od špargle sa krompirom i zelenom salatom.

4. dan - Ujutru surutka sa ispasiranim komadom dinje (ili nekog drugog sezonskog voća - 125 g), a za užinu komad prepečenog hleba sa posnim sirom i 50 g svežeg krastavca. Za ručak skuvajte krompir, pojedite ga sa belim sirom i rukola salatom. Popodnevna užina - 100 g dinje (ili sezonsko voće). Večera je salata od mladog luka i sveže paprike, uz to komad kamember sira ili nekog drugog žutog sira, do 30 odsto masnoće.

5. dan – Doručak: Pomešati sremski sir sa dve kašičice soka od pomorandže i malo džema od jagoda. Užina je jedna presna keleraba, a ručak 100 g svinjskog fileta sa nekoliko špargli i jednim paradajzom. Popodne - jedan kivi, uveče tost sa šunkom, (obavezno otklonite masni deo) i još 150 g dinje (ili drugog voća).

Treći stepen

Za sedam dana kilogram i po manje. Dnevni unos od 1.000 kalorija, što zapravo predstavlja održavanje željene težine, više nego mršavljenje...

1. dan - Komad hleba sa 30 g gorgonzole za doručak, užina - pola grejpfruta. Za ručak špagete sa sosom od paradajza, a za užinu jedna paprika i 30 g kvark sira. Uveče pojedite jedan punjeni avokado sa škampima i prazilukom.

2. dan - Za doručak kajgana od dva jajeta. Užina je opet pola grejpfruta, a ručak pileći batak sa obarenom boranijom. Zelena salata za užinu, a salata od testa sa brokolijem za večeru.

3. dan - Jedna zemička sa belim sirom i paradajzom za doručak, a 250 g šargarepe za užinu. Pekarski kromir sa paprikom i lukom, uz dodatak belog sira - to je ručak. Užina je jedna jabuka, a večera salate od špargli sa kriškama pomorandže.

4. dan - Ujutru mango sa voćnim jogurtom, za užinu jedan kivi, a za ručak jagnjeća šnicla na luku. Popodnevna užina je jedna paprika sa 30 g posnog sira. Večera: salata od krompira sa ribom.

5. dan - Ovsene pahuljice osvežavaju ujutru, dodajte im malo suvog grožđa. Užina je 150 g jagoda, ručak - riba sa dinstanom kelerabom. Popodnevna užina je jedna jabuka, a uveče hleb sa kamemberom.

6. dan - Ujutru salata od papaje i kivija. Pre podne pojedite malo ananasa. Ručak: spanać sa obarenim pirinčem. Popodne, komad tosta sa belim sirom. Uveče: salata od belog pilećeg mesa sa soja-sosom.

7. dan - Ujutru banana sa sremskim sirom. Užina je jabuka, a ručak: rezanci sa dinstanom šargarepom. Popodne jedna šargarepa i 50 g kvark sira. Uveče salata od povrća začinjena kari sosom.

Izvor: B92

Pogledajte još