12 navika koje stvaraju dodatni stres

0

Ovo je veoma stresno doba godine. Praznici su mnogima teški i naporni, ali za stres koji osećate delimično možete da okrivite i sebe. Sigurno ne sabotirate sebe namerno, ali postoje neke stvari koje radite podsvesno. Ovih 12 navika utiču na povećanje stresa, a da toga niste ni svesni.

1) Danas se niste smejali
Ako ne možete da se setite kada ste se poslednji put smejali do suza, trebalo bi dobro da se zamislite. Pogledajte neki smešan video, pročitajte vic.
Smeh nas osobađa stresa, stimuliše protok krvi, opušta mišiće, poboljšava imuni istem i ublažava bol.

2) Ne idete u teretanu
Mnogo je lakše da se izborite sa stresom ako ste aktivni. Redovno vežbanje pomaže više od razgovora.

3) Slušate pogrešnu muziku
Mnoge studije su pokazale koliko opuštajuće deluje muzika. Slušajte vesele pesme čak i ako ste tužni i posle nekog vremena osećaćete se bolje.

4) Ostavljate punu sudoperu za sutra
Sredite sve oko sebe kako biste se osećali bolje. Kada vidite haos u okolini, haos u glavi će samo postati još veći. Operite sudove, složite odeću i sredite sve što treba i videćete koliko će vam biti lakše.

5) Nemate dovoljno seksa
Seks je najzabavniji način da se oslobodite stresa. Ne samo da je dobar kao zamena za vežbanje, nego vam može pomoći i da se opustite.

6) Pokušavate da se suočite sa uzrocima stresa
Nekad je bolje da jednostavno izbegavate stvari koje doprinose stresu. Ne volite kad se nalazite u masi ljudi? Onda nemojte da idete u kupovinu vikendom kada najviše ljudi ide.

7) Brzo dišete
Brzo disanje je prirodna reakcija na stresore, ali ako ono što vas uznemirava nije toliko strašno, kao na primer napad sabljastog tigra, pokušajte da iskontrolišete disanje. Pronađite vežbe disanja koje vam odgovaraju i sledeći put kad počnete da dišete brzo, samo ih uradite i biće vam bolje.

8) Niste rekli ništa lepo o sebi
Repetitivno samoubeđivanje (“Sve će biti u redu“ ili “Neću ispustiti bebu“) pomaže u ublažavanju stresa. Mozak je moćno oružje – iskoristite ga.

9) Loše spavate
Držite se zdravog rasporeda spavanja, koji ne samo da će vas zaštititi od srčanih bolesti i drugih
hroničnih problema, nego će vam pomoći i da se osećate bolje. Spavajte osam sati i spavajte uveče, a ne preko dana.

10) Često govorite “da“
S vremena na vreme dobro je reći “ne“. Ne možete nekog da odvezete na aerodrom, jer imate zakazano nešto drugo. Ne možete da uradite to i to, jer ste zauzeti. Recite “ne“ kad god ste u stisci sa vremenom ili kada ste preumorni.

11) Ne odvajate se od telefona
Prekinite da proveravate svaki čas da li vam je nešto stiglo. Istraživanje je pokazalo da nas pritisak da stalno budemo dostupni dodatno stavlja pod stres. Isključite telefon i kompjuter bar na sat vremena svakog dana.

12) Upravo ste postigli nešto važno
Ali iz nekog razloga još uvek ste nervozni. Istraživanje je pokazalo da su ciljevi u kojima druge stavljamo ispred sebe manje stresni po nas. Ako se radi o nama samima, pod većim smo stresom. Drugim rečima, budite bolja osoba, uradite nešto za druge i sami ćete se osećati bolje.

Izvor: Žena
Foto: Morguefile

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.