Odlaganje Zakona o radu košta nas koliko dva mosta Zemun-Borča!

Zajam Svetske banke, strana ulaganja i cena po kojoj će se Srbija zaduživati glavni su kanali kroz koje ćemo platiti odlaganje reformskih zakona.

Izmene Zakona o radu očekivali smo do kraja 2013. Tada su po hitnom postupku u Skupštinu upućeni i predlozi zakona o privatizaciji i stečaju. Odluka o odlaganju njihovog usvajanja doneta je u ponedeljak, a prva cena dogovora Dačića, Vučića i sindikata već nam je isporučena u sredu. Svetska banka tada nam je stopirala kredit od 250 miliona dolara. Samo na ovaj način izgubili smo novac kojim je Vlada planirala zakrpiti 14 odsto rupa u budžetu.

Ekonomista Milojko Arsić kaže da ćemo povlačenje zakona platiti i kroz manji priliv stranih direktnih investicija.

- Vlada je planirala ulaganja od oko milijardu evra. Sada bi ona mogla biti manja za oko 300 miliona evra. Takođe, kada finansijski investitori čuju da nam Svetska banka nije odobrila kredit, ali i da nam je smanjen kreditni rejting, to će im biti signal da nam traže još veće kamate - ocenio je Arsić.

Srbija ove godine treba da se zaduži oko šest milijardi evra, a za pet milijardi još nismo ugovorili cenu kredita. Arsić procenjuje da bi odluka Svetske banke mogla u proseku da podigne kamatu 0,5 odsto, što stvara dodatni trošak od 25 miliona evra. Arsić, ipak, veruje da ćemo u zadnjem kvartalu dobiti zajam Svetske banke. Sličan odgovor „Blic“ je dobio u Ministarstvu finansija, koji veruju da je za zajam samo pomeren datum. U Svetskoj banci kažu da što se pre zakoni usvoje, to će ranije početi i pregovori o zajmu.

Naručeni protesti koče reforme“
Jučerašnji protest sindikata metalaca i radnika preduzeća u restrukturiranju u Beogradu, koje je primio premijer Ivica Dačić, bio je povod da se oglasi Ministarstvo privrede.
Ministarstvo ocenjuje da su protesti sindikata politički instruisani u cilju potpunog zaustavljanja reformi.

„Protest protiv donošenja zakona o privatizaciji i stečaju i prekjučerašnji štrajkovi, ali i sve dosadašnje sindikalne aktivnosti, poput bojkotovanja javne rasprave povodom izrade Nacrta zakona o radu, direktno su instruisani od političkih partija“, navodi se u saopštenju Ministarstva privrede.

Cilj je, kako ocenjuju, zaustavljanje započetih reformi kako bi zadržali partijske i sindikalne privilegije u javnom sektoru. Ministarstvo privrede zahteva od Vlade da do 1. februara zakaže vanrednu sednicu Skupštine na kojoj bi se raspravljalo o predlozima zakona o privatizaciji i stečaju.

Foto: Beta/MILAN OBRADOVIC/DS
Izvor: Blic

Pogledajte još