Šest tajni brzog metabolizma

Dođite u najbolju formu ikada!
Nikada ne preskačete doručak, svaki dan ste fizički aktivni i pazite na ishranu i na svaku kaloriju koju unesete? Sve je to važno za metabolizam, ali postoje stvari koje osobe sa brzim metabolizmom rade drugačije, a krajnje je vreme da i vi to počnete raditi.

Unosite preporučenu dnevnu vrednost kalorija
Metabolizam je proces u telu koji hranu koju unosite pretvara u energiju. Rezultat toga je energija koja vas prati ceo dan. Vaš bazalni metabolizam je broj kalorija koje su potrebne vašem telu kako bi obavljalo osnovne telesne funkcije i trošilo ih u stanju mirovanja.
Trebalo bi da znate koji je vaš bazalni metabolizam kako biste bili sigurni koliko bi tačno trebalo da unesete kalorija kako bi vaše telo moglo nesmetano da funkcioniše.

Izračunajte potrošnju kalorija
Sigurno svakog dana ne sedite baš po ceo dan. Svi imamo barem minimalne fizičke aktivnosti, a vi treba tačno da znate koliko kalorija tokom njih trošite. Kada izračunate bazalni metabolizam, lako ćete da odredite koliko kalorija treba da potrošite da biste izgubili na težini.
Bazalni metabolizam će vam dati informaciju o tome koliko kalorija treba svakodnevno da unosite da biste zadržali trenutnu telesnu težinu. Smanjite ukupan broj kalorija za 500 putem ishrane i povećanja fizičkog kretanja. Izgubićete oko 1 kilogram nedeljno.

Vežbanje treba da postane navika
Tri do četiri aerobna treninga nedeljno povećavaju potrošnju kalorija u stadijumu mirovanja. To znači da će tokom vežbanja vaše telo trošiti mnogo više kalorija ako ih već pojačano troši tokom spavanja. Možete da vežbate bilo kada i bilo gde. Možete da radite razne vežbe, a najviše će vas motivisati one koje su vam zanimljive.

Radite vežbe snage
Jedan kilogram mišića troši više kalorija od jednog kilograma masti. Vežbe snage će vam pomoći u prevenciji usporavanja metabolizma, što je prirodan proces starenja.
Možda nećete u potpunosti sprečiti usporavanje metabolizma, ali ćete sigurno usporiti taj proces. Vežbe snage radite dva puta nedeljno, ali uz njih radite i aerobne vežbe.

Zaboravite na drastične dijete
Drastične dijete ne donose nikakvu korist. Čak i gubitak kilograma nije koristan jer ćete ostati bez mišićne mase, umesto masti. Ovakve dijete će drastično da uspore metabolizam. Kada mršavite brzo, ti kilogrami se vraćaju još brže. Mršavljenje je proces koji treba da traje dugo jer je to jedini siguran način da ćete dugoročno ostati vitki.

Pojedite nešto pre spavanja
Zaboravite na ono pravilo da posle osam sati uveče ne smete ništa da jedete. Naravno da ne bi trebalo da izaberete najkaloričniji i najmasniji obrok, ali obrok koji sadrži najviše 150 kalorija sigurno neće izazvati gojenje.
Najbolji izbor su proteini. Na taj način će vaše telo imati stabilan izvor energije tokom spavanja i u jutarnjim satima će vam biti zahvalno.

Izvor: Ženski kutak
Foto: Morguefile

Pogledajte još