Čokolada sa slaninom i fereronima?

VAŠINGTON - Mango, đumbir, čili papričice i čipoti, ali i slanina, neki su od egzotičnih ukusa koji će narednih godina prodreti u industriju čokolade i drugih slatkiša. Prilikom susreta s novinarima u Vašingtonu, Suzan Vajtsajd iz američkog Nacionalnog udruženja proizvođača slatkiša kazala je da je najnovije istraživanje pokazalo snažan interes za unošenje novih ukusa u slatkiše u SAD.

"Na primer, u proizvodima iz Latinske Amerike češće će se pojavljivati ukusi kao što su mango i papaja ali i začini kao čili i čipotl", tvrdi ona. Potpredsednica pomenutog udruženja Suzan Smit dodaje da se čokolada sada često servira zajedno sa tradicionalnim, začinjenim jelima.

"Naši stručnjaci primećuju da se čokolada i kakao više ne koriste samo za slatkiše već se često koriste kao sastojci raznih predjela ili glavnih jela", ukazuje ona.

Suzan Vajtsajd je u toku ručka za novinare, koji su prisustvovali brifingu, servirala teleći file mariniran sojom, ruzmarinom i kakaom ali ni to nije bilo sve. "Imali smo i slatu od svežeg povrća sa hrskavim unutrašnjim slojem koštice kakaovca čiji ukus više podseća na orah nego na čokoladu jer nije sladak", kaže Suzan Vajtsajd.

Čokolada se, dodaje ona, kombinuje sa jelima koja je inače teško povezati sa njom.

"Teško je poverovati, ali slanina i čokolada vrlo dobro idu jedno s drugim. Još jedna odlična kombinacija je sa mekim sirevima, kao što su bri i gorgonzola", tvrdi ona.

Suzan Smit kaže da čokolada pomešana sa aromatičnim biljkama i začinima daje neke veoma neobične ukuse.

"Nedavno sam videla čokoladne bombone sa punjenjem od lavande koje su imale sitne cvetiće te biljke posute odozgo, tako da ne samo što imaju dobar ukus nego i lepo izgledaju", iznela je ona. Ovi novi proizvodi mogu da se probaju i kupe u gurmanskoj vašingtonskoj prodavnici čokolade Kokou bar. Njen vlasnik Rob Kingsberi ponosno hvali svoje specijalitete.

"Ljudi stvarno vole tu kombinaciju slatkog i pikantnog. Za sada, odlično se prodaju", zadovoljno kaže Kingsberi i dodaje da su kombinacije čokolade sa voćem takođe veoma popularne.

"Razna voća kombinujemo sa čokoladom. Na primer, osušeni ananas, turske kajsije, koren đumbira. Imamo i koru od pomorandže koja je fantastična kao i sušeni mango", nabraja on za Glas Amerike.

Stanovnik tog dela Vašingtona, koji se predstavio kao Ted, kaže da je redovna mušterija. "Imaju ovde nešto sa slaninom i čokoladom. Zvuči kao užasna kombinacija ali je odlična.
Zaista je izvanredan slatkiš", oduševljen je Ted.

Ali ako vam kombinovanje slanine ili mangoa i ljutih papričica sa čokoladom ne zvuči privlačno, stručnjaci i vlasnici prodavnica slatkiša, kao što je Rob Kingsberi, podsećaju da se obična čokolada i dalje odlično prodaje i da joj nije ugrožen status glavnog stuba industrije slatkiša.

(FoNet)
31. jul 2009.

Pogledajte još