Janukovič ponudio Kličku mesto vicepremijera, premjersku fotelju Jatsenjuku

0

Opozicionom čelniku Jatsenjuku, nakon još jedne runde pregovora, ponudio premijersku fotelju. Vitaliju Kličku ponudio je mesto vicepremijera, ali oni ipak traže prevremene izbore.

Predsednik Viktor Janukovič organizovao sastanak kako bi sklopio primirje, a opozicija zatražila njegovu ostavku. Ukrajinski predsednik Viktor Janukovič u subotu će obaviti nove razgovore s opozicionim liderima, dok je ministar unutrašnjih poslova nazvao demonstrante ekstremistima, javlja BBC.

Janukovič je ranije rekao da će napraviti ustupke kako bi se okončala kriza u zemlji, obećavši rekonstrukciju vlade i izmenu spornih zakona o kažnjavanju protestanata.

Međutim, jedan od vođa opozicije, Vitalij Kličko koji je takođe pozvan na sastanak, kazao je da sada demonstranti žele da predsednik podnese ostavku.

Do sastanka Janukoviča s opozicijom došlo je nakon što su demonstranti nakratko okupirali ministarstvo energetike u Kijevu, a protesti se nastavljaju i u drugim gradovima širom Ukrajine.

Ranije je ukrajinski ministar unutrašnjih poslova Vitalij Zaharčenko za nerede okrivio radikalne grupe. “Događaji poslednjih dana u ukrajinskom glavnom gradu pokazali su da su naši napori ostali bez rezultata“, rekao je.

Napustite radikalne grupe i sklonite se na sigurno mesto“, poručio je ministar u saopštenju. “Svi oni koji ostanu na Majdanu i u okupiranim zgradama smatraće se članovima ekstremističkih grupa“, rekao je.

Izvor: Dnevnik.hr
Foto: AP Photo/Mykhailo Markiv, Pool

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.