Sutra se obeležava Međunarodni dan sećanja na žrtve holokausta

Centralnu državnu komemorativnu ceremoniju kod Spomenika žrtvama genocida u okviru kompleksa nekadašnjeg koncentracionog logora na Starom sajmištu u Novom Beogradu predvodiće predsednik Srbije Tomislav Nikolić.

Predsednik Srbije će, kako je navedeno iz Predsedništva, uz pune vojne i državne počasti položiti venac kod Spomenika žrtvama genocida u Drugom svestkom ratu.

(old_image) Romska deca u Aušvicu

Počast žrtvama genocida u Drugom svetskom ratu biće odata i kod spomen-obeležja “Topovske šupe” na Autokomandi u Beogradu, gde je tokom nacističke okupacije u Drugom svetskom ratu bio koncentracioni logor.

Vence će položiti državni sekretar Dejan Ristić, predsednik Saveza jevrejskih opština Srbije Ruben Fuks, sekretar za kulturu Beograda Vladan Vukosavljević i predsednik Upravnog odbora Muzeja žrtava genocida, episkop lipljanski Jovan.

(old_image) Deca preživela Aušvic

Istorijski arhiv Beograda je u okviru obeležavanja Međunarodnog dana sećanja na žrtve Holokausta u svojoj galeriji na Novom Beogradu otvorio izložbu “Beogradski Jevreji - život i holokaust”.

Ujedinjene nacije su 2005. ustanovile 27. januar kao Međunarodni dan sećanja na žrtve holokausta. Taj datum je je izabran u spomen na 27. januar 1945. godine kada su trupe Crvene armije oslobodile logor smrti Aušvic.


Beta
Foto: Wikimedia Commons
Pogledajte još