NS: "Neki građani misle da je beskućništvo zarazna bolest"

Pomoć je potrebna sve većem broju ljudi, zbog čega su prihvatilišta prepuna. Problem ponekad nije samo nedostatak smeštajnih kapaciteta.

Prihvatilište u Kumodraškoj, u ovim zimskim danima, za mnoge jedini dom

"Bilo šta u životu da sam pokušao da radim loša je situacija i znam da imam gde da se vratim", kaže Nenand Đurđević koji je odrastao bez roditelja, i našao se na ulici.

U Prihvatilištu trenutno boravi 151 osoba, a još dve će biti smeštene u toku dana. To već za oko 50 mesta premašuje postojeće kapacitete, zbog čega se svima koji narednih dana zatraže pomoć, mogu ponuditi samo hrana i topla odeća.

"Gdegod postoji prazan prostor mi smo stavili dušek, gde god postoji mogućnsot podigli smo krevet na sprat, uslovi nisu neki, nije to neki standard da kažem, nije bogzna kako komotno, ali mogu reći da su svi nahranjeni, siti, obučeni, čisti i suvi", kaže Olivera Zelić iz Prihvatilišta za odrasle i stara lica.

Briga socijalnih službi da svi budu siti i na toplom, ponekad ipak nije dovoljna. U Novom Sadu, za ljude koji nemaju krov nad glavom, obezbeđena su dva kontejnera, sa 30 kreveta. Reč je o smeštaju namenjenom isključivo muškracima. Kada je centar za socijalni rad pokušao da sedam beskućnica smesti u zajedničke prostorije jedne stambene zgrade stanari to nisu dozvolili.

"Mi smo od poslovnog prostora tražili da nam daju neki prostor blizu centra za socijalni rad, taj prostor je prilično odgovarajući, nema razloga da idemo od prostora do prostora gde ćemo stalno nailaziti na neke građane koji misle da je beskućništvo zarazna bolest", kaže Nenad Drašković iz Centra za socijalni rad Novi Sad.

U centru za socijalni rad veruju i da će do ponedeljka problem biti rešen. S druge strane, stanari tvrde da im niko ništa nije najavio, i da bi se zaštitili promenili su brave na ulazu u zgradu. U međuvremenu sedam žena na temperaturi ispod nule, noći provode pod vedrim nebom.

Izvor: B92

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.