Šest iznenađujućih stvari koje mogu da budu uzrok lošeg zadaha

Zapušen nos
Pošto vas prehlada i zapušen nos spečavaju da normalno dišete na nos, primorani ste da dišete na usta. Ovo suši vašu usnu duplju i smanjuje protok pljuvačke, koja je bitna za održavanje čistoće u ustima. Manje pljuvačke znači više bakterija koje zatim stvaraju neprijatan zadah.

Slatkiši
Bakterije takođe vole slatkiše. Kada jedete lepljive slatkiše, kao što su na primer gumene bombone, bakterije podivljaju. Hrane se šećerom i šire u sve delove vaše usne duplje.

Tečnost za ispiranje usta
Zvuči neverovatno, ali neki preparati za ispiranje usta sadrže alkohol koji isušuje vaša usta, ostavljajući ustajali zadah. Potražite proizvode bez ili sa veoma malo alkohola u sebi kako biste zadržali svežinu u ustima.

Dijeta sa malim unosom ugljenih hidrata
Kada jedete obroke koji sadrže nizak nivo ugljenih hidrata, povećavate unos proteina, koji stvaraju amonijak, koji se zadržava u vašim ustima. Ukoliko stalno jedete ovakvu hranu, mučiće vas loš zadah.

Gram negativne bakterije
Od svih bakterija koje žive u vašim ustima, najotpornije su gram negativne bakterije. Ne samo da stvaraju smrdljiva sumporna jedinjenja, takođe stvaraju dodatni sloj ćelija koje su neverovatno otporne. One se kriju na desnima, a u njihovom uklanjanju pomaže korišćenje zubnog konca.


Anksioznost

Vaše srce ubrzano kuca, dlanovi se znoje – muči vas stres koji se nažalost ispoljava i na vaš zadah. Dok pokušavate da se smirite, zapamtite da uzmete nekoliko osvežavajućih gutljaja vode.

Izvor: 24sata

Pogledajte još