Leskovac bez besplatnih “pentaksim” vakcina za bebe

Deca od dva meseca do dve godine ovu vakcinu u Evropi decenijama primaju o trošku države, u zemljama u okruženju Srbije godinama, a naša država je marta prošle godine donela odluku da će finansirati tu vrstu vakcina, ali se to još nije desilo.

Doduše, 25. decembra prošle godine ona je ušla na pozitivnu listu lekova, uz obavezu primene od 1. jaunara 2014. godine.

Međutim, u Dečjem dispanzeru u Leskovcu do sada nije stigla ni jedna “Pentaxim” vakcina. Umesto nje, pred kraj prošle godine stigle su klasične vakcine, pa su frižideri puni.

"Najveći broj roditelja kupuje petovalentnu vakcinu jer se time štede dva uboda i jedno ispijanje vakcine. Odlučuju se za nju jer daje blaže i ređe postvakcionalne reakcije u vidu visokih temperatura i uzbuđenja", objašnjava pedijatarka Snežana Zlatanović, šefica Odseka za sistematske pregelede i vakcinaciju predškolske dece.

Milena Stamenković Milenković i njen suprug Igor Milenković kažu da se nisu dvoumili oko izbora vakcine.

"Od prijatelja smo čuli da je bebe lako podnose pa nismo žalili novac i platili smo 3.800 dinara", objašnjava mlada majka.

Direktor filijale Fonda za zdravstveno osiguranje Goran Savić kaže je da je stanje isto u celoj Srbiji i da se nabavka obavlja na nivou Fonda.

"Prema mojim informacijama, očekujem vrlo brzo nabavku i distribuciju vakcina", kaže Savić za “Blic”.

“Pentaksim” vakcina se daje protiv difterije, tetanusa, velikog kašlja, dečje paralize i meningitisa.

Izvor: Blic

Pogledajte još