"Dan besa" u Francuskoj: Protestanti nezadovoljni Olandovom politikom

"Dan besa"- kako su ga nazvali organizatori- 50 malih, uglavnom desničarskih organizacija - okupio je u francuskoj prestonici, prema njihovoj proceni, oko 120.000 ljudi, dok policija tvrdi da ih je bilo 17.000.

Demonstranti su pozvali na ukidanje prošle godine uvedenog zakona o homoseksualnim brakovima, neki od njih na povlačenje Francuske iz EU, a među učesnicima skupa bilo je i onih koji su zahtevali poštovanje slobode govora aludirajući na vladinu odluku da zabrani šou kontroverznog komičara zbog antisemitskih komentara.

Mnogi na skupu žalili su se i na Olandov ljubavni život, dan pošto je predsednik saopštio da raskida dugogodišnju vezu s Valeri Trierveler, zbog afere s glumicom Žili Gaje.

"Oko predsednika je mnogo skandala, on nanosi sramotu Francuskoj", rekla je francuskoj agenciji jedna 60-godišnja žena.

Jedan od organizatora rekao je okupljenima da su ovde da "kažu da im je dosta", dodajući da su francuski lideri "više preokupirani svojim poslovima nego nezaposlenošću".

Francuska, druga po jačini ekonomija evrozone, suočava se s visokom stopom nezaposlenosti, a Oland je nedavno najavio plan o uštedi 50 milijardi evra od 2015. do 2017. godine kako bi se oživela privreda.

Nekoliko partija i organizacija poput krajnje desničarskog Nacionalnog fronta, koji se, inače, zalaže za istupanje Francuske iz EU, nije učestvovalo na današnjem protestu.

Foto: Beta/AP Photo/Thibault Camus
Izvor: Blic

Pogledajte još